Пред GlasNews.bg проговори майката на момче, станало жертва на побойника Джан от Русе.

17-годишно момче - поредната жертва на Джан Махмуд, станал по-известен като "Бияча от Русе". В социалните мрежи се появи скандално видео от побой. Кадрите са заснети в заведение в Русе през април месец, но бяха публикувани едва сега. На видеото се вижда как Джан Махмуд бие и унижава непълнолетния младеж Иво Бонев. На кадрите, заснети от трети човек, се вижда как нападателят бие момчето, което в този момент не проявява агресия към него. Дори го кара да му целува краката.

Нападателят учи в спортното училище и е състезател по кану каяк. Той е познайник на полицията. С него са работили психолози от детска педагогическа стая - работата на специалистите обаче се оказва неефективна.

Ето кой е заснел видеото с побоя в Русе

След като клипът с побоя набра популярност в интернет и над 100 души излязоха на протест в подкрепа на битото момче, самият Джан публикува извинение: 

"Относно клипа, който беше публикуван днес с мое участие, моля за прошка потърпевшия, разкайвам се за простотията, която направих в момент на гняв, което не ме оневинява. Съжалявам за постъпката си, разочаровах много хора, още веднъж се извинявам на (Иво Бонев), на хората около него и неговото семейство за психическите травми, които съм им нанесъл, още веднъж съжалявам. Иво Бонев съжалявам за всичко. Готов съм публично да се извиня на всички засегнати от постъпката ми. В момента съм активен спортист и уроних авторитета на всички спортисти с тази моя постъпка с което още веднъж искам да се извиня на всички хора занимаващи се със спорт. Клипът е сниман АПРИЛ месец в русенско заведение в което бях редовен клиент, но никога не съм работил там. Още веднъж най-искрено се извинявам за грешката, която допуснах!", това написа Джан в личния си профил във Фейсбук.

Извиненията от страна на Джан няма как да бъдат приети с лека ръка. А междувременно се оказа, че жертвите на бияча са повече от 15. 

Повдигнаха шест обвинения срещу бияча от Русе

С GlasNews.bg се свърза Петя Димитрова - майка на 17-годишно момче, което е получило юмрук в лицето от Джан Махмудов. Синът й учи в СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" и на 9-ти септември тази година е пострадал от бияча.

"Синът ми беше със синина и разклатени зъби, физическото нараняване не беше голямо, но шокът и страхът все още стоят", признава майката.

След случилото се, 17-годишното момче е изпитвало страх да ходи на училище - притеснявало се Джан да не го причака някъде и отново да го набие.

"Ударът е станал пред пешеходна пътека в близост до училището. Синът ми не познава Джан и никога не са контактували преди, бил му е писал във Фейсбук, за да го кара да излизат без да се познават и той е бил отказал", споделя Петя.

Майката признава, че не знае защо се е стигнало до агресията на 9-ти септември.

"Не се знае каква е точната причина, може би отхвърляне и това, че детето ми не е искало да дружи с него", каза още майката, която не смята, че синът й е заслужил такова грубо отношение.

Петя Димитрова е направила опит да потърси правата си, но адвокатът й заявил, че при липсата на медицинско нищо не може да се направи. "Трябвало е на момента да се действа, но аз просто подцених ситуацията...", разказва жената и се надява Джан да бъде осъден за всичките си деяния и да лежи ефективно в затвора.

Жертвите на бияча от Русе са поне 15, обиждал е и учител

"Не може да си представите колко тревоги на колко много майки на деца е създал този изрод!", категорична е Димитрова.

Петя се обърна към пострадалите от Джан с думите:

"Не се страхувайте да говорите и не правете моята грешка да чакате и да подценявате ситуацията. За истината трябва да се говори, не трябва да отговаряме на насилието с насилие, но трябва да го разкриваме и сочим с пръст, когато трябва!".

Тя смята, че агресията на Джан е породена от комплекси и проблеми в семейството.

"Казаха ми, че е крал пари дори от родителите си. Вече е късно за превъзпитание, но биха могли да му осигурят психолог, който да говори с него и да ходи често при него, за да лекува комплекса си за малоценност", добави още Димитрова.

Вчера стана ясно, че Джан остава в ареста. Това определи Великотърновският апелативен съд, след като остави без уважение искането на защитата за изменението ѝ в по-лека. Искането на Великотърновската апелативна прокуратура бе да бъде потвърдена най-тежката мярка за неотклонение. Съдът намира, че са налице предпоставките за вземане на постоянен арест спрямо обвиняемия и затова потвърди определената от Окръжен съд-Русе мярка, като правилна и законосъобразна. Определението не подлежи на обжалване. Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

Съдът реши! Биячът от Русе остава в ареста

Биячът Джан живял в дома на едно от пребитите момчета, били приятели