Измамите масово се прехвърлят от просто по телефона към интернет и социалните мрежи. За поредна такава ни сигнализира читателка на GlasNews.bg.

Този път схемата е за куриерски услуги. За да ви набележат измамниците, просто трябва да сте пуснали обява, че продавате някакъв артикул в някой от популярните сайтове у нас.

"Не изминаха иа 30 минути и жена ми писа на Viber - директно. Изклюително съмнително. Попитаме дали обявата е актуална - дотук добре. Впоследствие подозренията ми се потвърдиха. Поиска да попълни данни на известна на куриерска фирма и ми изпрати линк към страница, без да съм потвърждавала за този начин на покупка. Връзката към другия сайт бе странна ", пише читателката ни, като ни изпрати и принтскрийн на комуникацията.

От снимките се вижда и самият подозрителен линк. Отделно формата за попълване на куриерската фирма е от 2018 година, името й също е грешно.

В случая кореспондетката е Мирослава, но името разбира се може да е всякакво.

Какво трябва да знаете?

Основното, което трябва да се има предвид при фишинг измамите е, да не се предоставят никакви лични данни при отваряне на съмнителни връзки.

Най-лесното разпознаване на схемата, за която стана дума по-горе, е използването от измамниците на чат платформи (Viber, Whatsapp, мейл и др.) за връзка с вас, различни от тази на самият за сайт за обяви.

В случай въпросния сайт е предупредил своите потребители, но не всеки го вижда.