54-годишен варненец е задържан за счупването на бюст-паметника на граф Игнатиев в градската градина в морската столица, съобщиха от полицията в града.

Мъжът е арестуван за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, в което е назначена съдебно-психиатрична експертиза.

Камери са заснели извършителя на вандалщината срещу паметника на Граф Игнатиев

По информация на "24 часа" мъжът е психично болен. 

Бюстът на граф Игнатиев във Варна беше изцяло изтръгнат от постамента му в нощта на 9 срещу 10 януари. На записите от камери в района се вижда мъж, който се намира до паметника половин час след полунощ. Около 45 минути по-късно той се оттегля по пешеходната алея към Морската градина.

Община Варна ще съхрани бюст-паметника на граф Н.П. Игнатиев до възстановяването му. Върху металната пластина, придържаща бюста, е оказан натиск, вероятно с лост, но не са повредени детайлите по постамента, каза по-рано Антония Йовчева от дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна.

Паметникът представлява гранитен постамент с надписи върху четирите му страни и бронзов бюст на граф Игнатиев. На лицевата му страна в основата на бюста е поставен фамилният герб на Игнатиеви. Паметникът е изграден в чест и в памет на голямата любов на граф Игнатиев към българите, проявена особено категорично на два пъти - веднъж след април 1878 г. и втори път, когато подготвил и подписал Сан Стефанския мирен договор.