Досъдебното производство е образувано в отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив на 30 май т.г. по сигнал от ръководството на клон на българска банка, че след вътрешен одит е установено длъжностно присвояване в особено големи размери.

Според предварителната информация,  в периода от началото на 2020 г. до средата на април т.г.,  в качеството си на касиер, 52-годишна служителка незаконно отклонила за себе си сумата от 144 200 лева, собственост на банката. На този етап от разследването са разпитани множество свидетели, осъществени са редица процесуални и следствени действия.

Изяснен е и механизмът на извършеното престъпление - с помощта на режещо устройство тип „гилотина“ и зелена хартия за окомплектоване на копюри с банкноти жената изготвяла шаблони, наподобяващи 100 лева. С т.нар „кукла“ тя заменяла присвоените пари от касата, като най-отгоре замаскирала купчината с истинска банкнота.

При претърсване в дома й са иззети въпросното режещо устройство и ползваната хартия. С постановление на наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив задържаната е привлечена като обвиняема за престъпление по чл. 202, ал.2, т.1, вр. чл.201, ал.1, вр. чл.26 от Наказателния кодекс, наложена й е мярка „гаранция“ в размер на 5000 лева. Част от присвоените пари – 20 хиляди лева, жената е възстановила.