Редно ли е да се превърнеш в обвиняем, след като си защитил по-слаб човек и собственото си достойнство? Този въпрос задава бившият състезател по ММА Георги Тодорчев, който ще отговаря за нанасяне на средна телесна повреда на бивш полицай. Преди година той е бил нападнат от двама мъже на бензиностанция на Околовръстното на Пловдив, но докато се защитавал, е потрошил и двамата.

Екшънът се разиграл на 31 януари, на бензиностанцията на OMV в ранните часове на деня.

„Влязох да си взема кафе и закуска. Междувременно пристигна някакъв мъж, който беше във видимо нетрезво състояние. Тъй като не успяха да го обслужат веднага, той започна да се заяжда с младежа зад щанда. Обиждаше го и хвърляше по него сладоледите, които беше взел. Намесих се и предложих на служителя да повика СОТ-а. Момчето натисна паник бутона, а мъжът прехвърли агресията си срещу мен. Обясних му, че не искам проблеми, взех си кафето и тръгнах към изхода. Той продължаваше да върви след мен, да ме псува и ругае. Предупредих го възпитано, че в обекта има видеокамери и всичко се записва, а той се приближи, хвана ме за ръката и ми предложи да отидем да ме набие някъде, където няма камери.

Не исках проблеми и се качих в колата да си ходя. В това време обаче той ритна вратата, затисна ми ръката и ми я счупи. Междувременно от съседната кола излезе още един мъж и тръгна към мен. Той също започна да ме псува и ругае. Тогава ги ударих по веднъж. След  това се наложи да идва линейка за двамата”, разказва пред Trafficnews Тодорчев.

След сблъсъка мъжът, предизвикал скандала, е с лека телесна повреда, а спътникът му, който е бивш полицай, е с два счупени зъба, което се води средна телесна повреда. 

До този момент обаче обвиняем е само Тодорчев. 

„От прокуратурата ми предложиха да се призная за виновен, за да получа по-леко наказание, но аз съм категорично против, защото смятам, че съм невинен и съм постъпил така, както всеки би трябвало да постъпи – защитих по-слаб човек. Нека съдът да отсъди чия е вината”, категоричен е той.

В момента Георги е студент в Уелския университет в Лондон и тревогите му са, че ще трябва да прекъсне образованието си, за да се явява на делата в съда. Той е брат на най-силния българин Стоян Тодорчев, който до преди няколко години се състезаваше за България в дисциплината силов многобой. Тодорчев старши обаче вече е прекратил спортната си кариера и работи в чужбина.

По случая в Районна прокуратура - Пловдив е образувано досъдебно производство по чл. 129 , ал. 2. Според заключението на наблюдаващия прокурор Тодорчев е ударил бившия полицай, без да бъде провокиран от него. Обвинението смята, че предисторията и сблъсъкът между Тодорчев и мъжа, предизвикал скандала, нямат отношение към нападението. Дали това заключение кореспондира с житейската логика, предстои да реши съдът.