Бомбата срещу Гешев е имала за цел да убива. Това заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

"По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал нагоре, е бил 4-5 метра. Има кратер с дълбочина 30 сантиметра и диаметър 3 метра, непосредствено до пътното платно. 

Взривът е имал ясна насоченост към пътя, към минаващите автомобили. Бомбата е бил с тротилов еквивалент не по малко от 3 килограма, но и множество осколки, които са се забили в отсрешните дървета", каза Сарафов.

Иван Гешев: Добре съм. За децата ме е страх!

Очевидно бомбата е била с намерение да убие, не с цел сплашване. Съчмите, които намираме, са с големината на човешки нокът, каза Сарафов. 

В момента се провеждат следови действия, с кучета се търсят следи от извършителите. Намерени са маркери, определени предмети, спрямо които като мине автомобила бомбата да се задейства, Професионално изпълнено. Само случайност е спасило главния прокурор и другите хора , минавали по пътя. Само случайност е предотвратила смъртни случаи. 

Образувано е наказателно производство за терористичен акт. 

Взривът срещу Иван Гешев е бил много мощен, задействан е дистанционно

Ще се вземе цялата пръст от мястото на взрива, търсят се осколки, детонатори. До няколко часа ще знаем химичния състав на взрива. Тогава ще знаем с голяма точност вида и количеството. 

Не изключваме никакви версии. Хората може били са тук и са имали визуален контакт с автомобилите. няма как да се прецени кога минава автомобила. Бомбата е избухнала в момента, когато автомобилът се е изравнил с бомбата, каза още Сарафов. По думите му взривът е преместил автомобила. 

Очаквайте подробности!

Главният секретар на МВР: Иван Гешев е бил в основния автомобил в кортежа