Измамници се представят за Кристалина Георгиева и предлагат в мейли до българи финансова помощ в размер на 100 хиляди евро за компенсиране на щетите от пандемията от COVID-19, съобщават пред "Монитор" нарочени за печеливши получатели.

"Късметлиите" са лица, заемащи ръководни постове от средния ешелон и с широки международни контакти, участия в проекти и прочие. Покрай връзките си получават и много имейли, адресите им присъстват в различни листи и, вероятно така са набелязани като потенциални шарани, които биха могли да клъвнат на оферти за лесни пари.

"Скъпи приятелю, аз съм Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд" - се казва в обръщението към получателя.

По-нататък се обяснява, че адресът е включен в списък на печеливши по 100 хиляди евро, за всеки случай изписано и с думи, като корона компенсация.

Посочен е някакъв код, уж за Western Union, но печелившият трябва да пише на "Кристалина" за да изпрати по-нататък пък тя и адрес, чрез който може да си получи стоте евро бона през мрежата за бързи преводи. Адресът на "управляващата директорка" на МВФ пък е с руски домейн.

Писмото носи всички белези на опит за фишинг или измама, но въпреки това хора, които не са се сблъсквали с подобни измами биха могли да се вържат.