Четиримата обвиняеми за банковата измама за 102 000 лева, източени от сметката на Владко Петков, остават в ареста, макар да твърдят, че не са знаели, че са участвали в престъпна схема. Това реши днес Пловдивският районен съд. 

46-годишният Вили Илиев, 23-годишният Емил Димитров, Ивелина Борисова - на 32 години, и Красимир Илиев- на 28 г., получиха най-тежката мярка за неотклонение, а другите двама съучастници в схемата Йонка Конева/33/ и Божидар Йорданов/34/ са пуснати под гаранция от по 1000 лева, предаде Trafficnews. Според обвиняемите всички те са били изкушени от предложение да изкарат бързи и лесни пари, като в сметките им са били превеждане пари, а после те ги теглили и ги давали на други лица, от което получавали процент.

Шестимата са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие и като помагачи, са улеснили неизвестен извършител, който с цел да набави за себе си имотна облага е изменил компютърни данни и с това е причинил на Петков имотна вреда в размер на 102 000 лева. 

По делото е установено, че на 01 март 2023 г. неизвестен извършител е въвел и поддържал заблуждение у банкова институция, като е изменил компютърни данни. В резултат на действията му от спестовната компонента на Петков към разплащателната му сметка била преведена сумата от 102 000 лева. Посочената парична сума впоследствие е била прехвърлена отново посредством изменение на компютърни данни в пет други банкови сметки. В хода на разследването са били установени титулярите на тези банкови сметки, а именно петима от обвиняемите. 

По делото са извършени активни процесуално-следствени действия - претърсване и изземване, обиски, разпознавания на лица, разпити на свидетели; изискани са множество документи и банкови справки  и др.

Според прокурор Марина Иванова става дума за тежко умишлено престъпление, което предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба до 6000 лева. Именно затова тя поиска от съда вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо четирима граждани на София. Предвид това, че парите още не са открити и следствените действия продължават, всяка друга мярка би била неефективна, защото обвиняемите могат да се укрият, да извършат друго престъпление или да повлияят в хода на разследването.

Разкриха банкова измама за 102 000 лева в Пловдив, задържаха шестима

Адвокатите на обвиняемите от своя страна поискаха по-леки мерки – домашен арест или парична гаранция, както е определено и за другите двама участници в схемата. Според защитниците и четиримата са въвлечени в схемата без да знаят за какво точно става въпрос.

Адвокат Янков, защитаващ Емил Димитров каза, че подзащитният му е със завършен осми клас и не владее компютри, още повече и да извърши престъпление с тях.

Адвокат Лизева, представяща Вили Илиев, допълни, че майката на обвиняемия е починала на 22 февруари и той е видял обява за „бързи пари” и се е подвел, за да изкара някаква сума за погребението. Изтеглил е парите, които са преведени по негова сметка, и ги е дал на някой, като не е знаел, че тези пари са придобити незаконно и са част от престъпна дейност.

Адвокат Елдъров, защитаващ Красимир Илиев, каза, че е неприемливо за другите двама, които са съдействали, да има парична гаранция, а за четиримата, които са отказали да дават обяснение, да се иска постоянен арест.

Въпреки мотивите на юристите съдия Панайот Велчев прецени, че към момента „задържане под стража” е единствената адекватна мярка, която би изпълнила целите си.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.