Нова измамна схема чрез онлайн обяви за продажби в интернет тормози потребители. Читателка на GlasNews.bg заяви, че е има обява в една от най-известните платформи и е получила оферта директно по "Viber". Оказва се обаче, че така услуга платформата няма.



Измамниците използвали следната схема: След като потребител публикува обяви за продажба на различни стоки чрез „Viber“, с него се свързали непознати, които се представяли за клиенти. В комуникация измамниците съобщавали, че имат интерес да купят обявените стоки. Предлагали да си организират сами доставката и обяснявали, че заплащането ще стане чрез линк, който продавачът трябва да активира, а парите ще бъдат получени на банковата карта, разкриха от полицията.

Комуникацията по никакъв начин не предполагала измамна схема до момента, в който трябвало да бъде пратен линк, който да се активира, а „купувачите" настоявали „сделката" да става само и единствено чрез „Viber".Станало ясно, че „купувачите" имитират акаунт в платформата за продажби и опитът за измама е доставката. Генерира се фалшива връзка, т.нар. линк, където продавачите са помолени да посочат данни на картата си и кода ѝ под предлог, че ще платят за търгувания продукт. Платформата обаче изобщо нямала система, чрез която купувачите могат да плащат продукт онлайн.

Органите на реда отправиха призив към всички граждани да бъдат изключително внимателни, да не предоставят своите данни, да не дават номер на картата си и да не следват линкове на връзки, които им се предоставят чрез различни мобилни приложения, за да не станат жертва чрез „фишинг атака“, както и измамници да не могат да получат пароли, банкови данни или друга поверителна информация.