Скандалният пловдивски доктор Ненко Василев, който преди години стана евреин и се прекръсти на Аарон Лев, е управителят на фиктивния медицински център, който е източил над 5 милиона лева от Национално осигурителната здравна каса, пише TrafficNews. Както по-рано съобщихме, при съвместна операция на Районна  прокуратура и Икономическа полиция е разкрита мащабна схема  за злоупотреба с помощни средства за инвалиди, организирана от пловдивски медицински център.

В понеделник, в Пловдив и София, където центърът е имал офиси, е проведена специализирана полицейска акция на Икономическа полиция. При операцията са задържани организаторите на престъпната схема и участници в нея. В ареста за 24 часа са задържани 7 души, 4 от които са лекари. Между тях  е известен професор. На 6 от тях Районна прокуратура е удължила ареста им до 72 часа, а един е освободен ,тъй като е бил в тежко здравословно състояние.

Измама за милиони левове в Пловдив, има задържани

Ввсъщност това е поредната схема за източване на бюджета от пловдивския лекар. Дружеството, през което са оперирали лекарите е „Медлайф”. „Медицински център Медлайф“ ЕООД е регистрирана ден преди Коледа през 2016 година от Васил Ненков Василев, който е роден през ноемрври 1998 г. и към този момент едва е навършил 18 години.

Компанията е със седалище в София, въпреки че Василев е от Пловдив, и с предмет на дейност: Осъществяване на специализирана извънболнична помощ от не по-малко от трима лекари с различни признати специалности, след регистрация на лечебното заведение в съответната Районна здравна инспикция, в това число диагностика, лечение и наблюдение на болни, консултации, профилактика, лабораторни и други видове изследвания, предписване на лекарства и лекарствени средства, експертизи на временна нетрудоспособност, издаване на медицински документи във връзка с дейността, физиотерапия и кинезитерапия и други възстановителни и рехабилитационни процедури, доколкото са свързани с осъществяване на извънболничната помощ, както и всички видове търговски сделки, необходими за задоволяване нуждите на осъществяваната медицинска дейност и за обслужване на пациентите.

Медицинският център обаче е бил абсолютно фиктивен и там не са извършвани нито една от изброените по – горе дейности.  

Управител е баща му 59-годишният Ненко Василев Василев. За да заема тази функция, той трябва да притежава и необходимата медицинска квалификация. Според официални документи, приложени към фирменото дело, Василев се е дипломирал като лекар през 91 година във ВМИ-Пловдив. Взел лекарска специалност „Вътрешни болести“ от ВМИ-Пловдив през 2001 година, а през 2004 година завършва здравен мениджмънт с диплома в УНСС.

Известен професор е сред арестуваните за измамата за милиони в Пловдив

В портфолиото от фирми на Василеви има над 10 дружества, свързани с тях, част които са ликвидирани, фалирали и в несъстоятелност. Прави впечатление, че се служи с въртележка от корпоративни матрьошки и дори са намесени офшорки, за справка фирмата "АМЕНА РИЪЛ ЕТСТЕЙТ ХОЛДИНГС" ЛТД в СЕЙНТ ЛУСИЯ, която се води собственик на дружеството на Василеви в ликвидация - "НОВУМ ХОЛДИНГ ИНК" ЕАД . Името на Василев е замесено в много скандали. Той е бивш управител на Медицински център „Аврора” /бившето ДКЦ „Надежда” в кв. "Гагарин"/. След фалита на медицинския център, съпроводен от месеци неплащане на персонала на медицинския център, Василев затвори и се преориентира към продажбата на медицински принадлежности за хора с увеждания.

През годините негови фирми трупат сериозни задължения към НАП, банки и контрагенти. В следствие на това има запори, фалити и завлича редица фирми.

Следват поредица прехвърляния на негови дружества с големи задължения към малоимотни хора – бушони, като Събко Мулешков  от Панагюрище , на чието име са прехвърлени десетки компании с огромни задължения към НАП.

Негови имоти са били предлагани на търгове от частни съдебни изпълнители, но и на това изобретателният доктор намира решение - приема израелско гражданство с ново име -Аарон Лев и според запознати прави фиктивни сделки, за да спаси имотите, като жилището му срещу Новотела в Пловдив.

С името му се свързва огромен конгломерат от медицински центрове Медицински център "Новум" в София, “Клиники Аврора Холдинг, Медицински център "Аудиомедикал" - слухопротезен център за деца и възрастни с проблеми със слуха (до Новотела, ул. “Белград” , Медико-диагностична лаборатория "Аврора Медика" (до Здравната каса), Медицински център “Аврора” (до колелото на Панаира), Служба по трудова медицина “Норд Медикал“, Медицински център „Виталайф“, Медицински център „Медлайф“, както и няколко лаборатории - "Медико-техническа лаборатория "Новеламед","САМОСТОЯТЕЛНА МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ ПО ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА БОДИСКАН"

Ппрез 2015 година Ненков завлече с близо 20 хиляди евро турската компания „ Marmara Ortopedi ” със седалище в Истанбул, от която е внасял консумативи. След последната голяма поръчка спира да заплаща.
Дружествата, свързани с Василев , имат огромни задължения към НАП. Фамилията има дялове и в „ Хисар спа ризорт ” ООД с мажоритарен притежател израелската Би Джей Си Холдингс.

Въпреки, че през последните 15 години д-р Ненков чрез серия от схеми е ощетил с милиони държавния бюджет, той е продължил да работи необезпокоявано, като продължил да точи Здравната каса без очевдно никакъв контрол, а отнемането на лекарските му права никога не е подлагано на обсъждане. 

Прокуратурата с подробности за схемата с източени милиони в Пловдив ВИДЕО