Фиктивен медицински център без нито един пациент, 8 000 фалшиви протокола, 5 200 000 лева източени от Здравната каса само за една година и лекари, пренебрегнали Хипократовата клетва. Това са резултатите от разследването на Икономическа полиция и Районна прокуратура, започнало преди 4 месеца. 

"Разпитани са над 500 човека. Организаторите на схемата са набавяли лични данни на инвалиди и пациенти, предоставяли са ги на дружествата, а те са изготвяли протоколите, с които са отпускани помощни средства и медицински изделия. Самите пациенти обаче не са ги получавали", съобщи районният прокурор на Пловдив Петър Петров, цитиран от TrafficNews.bg. Той уточни, че стойността на отпуснатите средства от НЗОК надвишава 5 милиона лева. 

Директорът на полицията ст. комисар Чергов съобщи, че в понеделник са извършени общо 19 обиска, при които са изззети голям брой документи, които имат отношение към престъплението. 50 флаш памети, 30 000 лева, 10 компютъра и електронни подписи на членовете на комисията. Директорът подчерта , че са имали информация, че главният организатор може да бъде в чужбина по време на акцията, но са взети мерки той да бъде задържан на територията на страната. 

Измама за милиони левове в Пловдив, има задържани

Наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов допълни , че досъдебното производство е образувано след сигнал от РЗИ , че новосъздаден медицински център издава протоколи, без да развива никаква дейност. Пациенти разбират , че е злоупотребено с тяхното име, след като от инспекцията ги потърсили с въпрос дали са доволни от получената социална услуга. 

Делото е образувано по чл. 212 за документна измама в големи размери. Трима служители на двете фирми са привлечени за помагачество. Срещу един от участниците има и обвинение за подтикване към лъжесвидетелство, тъй като се е опитал да убеди част от свидетелите да излъжат, че са били на преглед. 

В списъците има и 27 души, които са починали , но въпреки това на тяхно име има съставени протоколи. Един от тях например е починал на 31-и май, а пртоколът за отпускане на помощно средство е на 9-и юни. 

"Затова се наложи да разпитаме страшно много хора, за да установим обективната истина", коментира Пехливанов. 

Трима от лекарите са от Пловдив, двама са от Велико Търново. Организаторът на схемата е пловдивски лекар, ортопед . При разпитите лекарите, участвали в комисиите, са заявили, че не са смятали , че вършат нещо нередно. 

Наказанието, което наказателният кодекс предвижда за това престъпление, е от 3 до 15 години лишаване от свобода. 

Известен професор е сред арестуваните за измамата за милиони в Пловдив

Организаторте са имали дистрибутори в цялата страна, които събирали данни за инвалиди и пациенти чрез различни способи, използвали са фирми, които продавали помощни средства, злоупотребявали с данни от социални домове. По делото има събрани доказателства, че дистрибуторите давали и комисионни на собственици на домове срещу данни на техни пациенти. Заблуждавали са хората с увреждания, че това е безплатна социална програма и тези средства им се полагат. 

Разследването продължава, като служителите на Здравната каса, които би трябвало да осъществяват контрол върху извършваните услуги, също ще бъдат разпитани. "Ако бъде установена съпричастност и на други лица, ще им бъде търсена наказателна отговорност", бе категоричен районният прокурор.