Имаме заподозрени, но няма да изпадам в подробности. Това каза вицепремиерът и служебен вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг след атаката срещу главния прокурор Иван Гешев в понеделник.

Имаме много насоки, разследването тече. Очевидно е, обаче, че нивото на сигурност на колите, с които разполага НСО, трябва да е повишено, защото това, което се е оказало решаващо, е била бронировката на автомобила на главния прокурор Иван Гешев, това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев след спешното съвещание на всички специализирани институции и служби, свикано от премиера Гълъб Донев в Министерския съвет.

Президентът коментира атентата срещу Иван Гешев

Вътрешният министър заяви, че това е автомобилът с най-добра защита, с която разполага НСО. Самоделното взривно устройство дори при директно попадение е нямало да проникне в колата. Очевидно е че нивото на сигурност на службата трябва да бъде завишено, допълни Демерджиев. И посочи, че най-новата кола на НСО е от 2012 година. От служебното правителство са поръчали още 3, ще вземат и съвременна техника за службата.

„Работна група ще обедини всички служби за сигурност, които разследват атентата, за да се стигне до извършителите, поръчителите и да предотврати бъдещи заплахи,”каза Демерджиев. 

Пловдивски магистрати излязоха в подкрепа на Иван Гешев

“Този терористичен акт е срещу цялата държава и национална сигурност на България. Ние ще направим всичко възможно не само заради него, а заради цялата Прокуратура. Недопустимо е някой да мисли, че това е инсцениран акт, това е несериозно”, това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на протест пред съдебната палата в София.

Замесен ли е вътрешен човек в опита за атентат над Гешев?

По думите ѝ магистратите искат да изкажат в лицето на престъпността, че не ги е страх. "Събрали сме се съдебни служители, които дават живота и здравето си за обществото. Жерви сме на война срещу прокуратурата - с компромати, медийни атаки, публикации, лобистко законодателство и улични протести. Не успяха, но се опитаха да убият главния прокурор. Опитът му за убийство е породено не само от желание за физическото му унищожение на лица от криминалния контингент, олигарси и политици, подсъдими и обвиняеми. С този гнусен и демонстративен акт искат да покажат на всички нас, че с натискането на един бутон могат да убият един човек. Благодарение на Бог нямаше пострадали, но утре този взрив може да се намира в дома на всеки един от нас", заяви тя. И допълни, че по образуваното досъдебно производство за туризъм в момента се прави втори оглед. 

Части от секундата са спасили автомобила на Иван Гешев

Според някои от протестиращите магистрати в момента се назначават различни експертизи. Категорични са, че изпитват страх по някои дела, които разглеждат. Други обаче споделят, че не се страхуват да продължат да работят въпреки случилото се, което определят като крайна проява на омраза.