Всеки, независимо от възрастта, може да попадне в ситуация на нарушител на пътя. Като 73-годишен мъж от Варна. Дядото, който вече  е пенсионер, цял живот работи като професионален шофьор към различни институции. Преди няколко дни е спрян за проверка и тестът с DRUG Chek 5000 реагира на амфетамин. Човекът дава кръвна проба, но както е известно резултатите не стават веднага. Прави и независима частна проба, обясняват близките му. Резултатът е  отрицателен.

„Нямате представа какъв невероятен човек. Трудно ми е да повярвам, че е посегнал към алкохол и упойващи вещества. Цял живот го познавам като професионален шофьор и го знае цяла Варна като невероятно сериозен и отговорен човек. Доколкото знам те и някои лекарствени средства могат да докарат до заблуждение, така че повече професионализъм и отговорност и в органите и в медицината, защото лесно се лепят черни етикети, а трудно се махат.“, казва Цвятко Цветков, приятел на възрастния „наркоман“.

Наркоман до доказване на противното. В поредица от разследвания Тина Ивайлова и екипът на GalsNews.bg показа опити с Drug Chek. Видяхте и мнението на експерти, според които е необходимо преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на Drug Chek, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества.

Още от разказа на дядото, наеден за наркоман и цялото разследване за това колко точни са тестовете за наркотици на пътя - вижте във видеото на GalsNews.bg: 

Трудно се маха и наказателната отговорност, защото докато не излязат резултатите от кръвната проба, дядото ще бъде подсъдим. Вероятно както и в другите случаи, трябва да минат месеци или година, докато не докаже пред закона, че не е наркоман.

Това трябва да доказва и 35-годишния Иван Георгиев от Шумен. Той попада в криминалната хроника преди месец. От тогава е без работа и без доходи.

„Направиха ми тест и ми излезе положителен, че съм взимал амфетамин. Преди това бях пил един антибиотик за зъб на 12 часа и това е което съм пил.Отнеха ми книжката, задържаха ме за 24 часа и става вече повече от 1 месец аз съм без книжка и без работа. Направиха ми обиск на колата, направиха ми обиск в нас. Нищо не намериха, нито в колата, нито в къщата ми, просто направиха ми един стрес.Баба ми е с два инсулта, щеше да направи трети, като ги видя, като влязоха в нас. Единият полицай  ми се скара да не съм и помагал, да не съм и бил давал вода… Целият град ме видя с белезници, окован, три патрулки дойдоха .И по този начин ме изкараха наркоман.“, разказа Иван.

Мъжът работи като шофьор и заради отнетата книжка от месец е без работа.

Правим опит с DRUG CheK с хапчето, което Иван e пил за зъбобол. Резултатът е положителен.

След заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев тази седмица започнаха масови проверки на униформени за алкохол и дрога. Вече има и отчетени положителни проби, засега в Бургас. Тестовете са същите, които полицаите правят и на редовите шофьори. От синдиката на МВР сега, когато вече са от другата страна, за пръв път подкрепят тезата на експерти и лекари, че тестовете реагират на някои лекарства.

Вече ви показахме как след рутинна проверка на пътя, можеш да се окажеш престъпник пред обществото, без да си нарушил закона. Показахме ви  експерименти как хапчета без рецепта за деца те пращат в ареста за 24 часа или такива със зелена рецепта. Чухте разказите на шофьори за арести, претърсване, отнета книжка и унижение след направен Drug Chek. Срещнахме ви с набедени „наркомани“, които  в последствие се оказват с чисти проби. Става въпрос за водачи тествани с полеви тестове или с машина Drug Chek 5000, които отчели положителен резултат. Впоследствие кръвните тестове са негативни. Само че, истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от кръвната проба.

В страната ни водачите доскоро  тестваха с полеви тест Drug Check 3000, а в момента с машина Drug Chek 5000, като пробата се взима от слюнка. Разликата е в  един от компонентите забранени вещества. Първият тест засича едновременно 6 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензодиазепини. Във втория е включен и метадон.

Оказа се, че тестовете са много чувствителни и точни. Потвърдиха го нашите експерименти, които направихме пред експерти и заснехме с камера.За целта използвахме лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта и според фармацевтите проблем шофирането няма.

Само, че тези лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи реагират на опиати при полевия тест. Многобройните ни опити след употреба на такива лекарства доведоха до положителен резултат на теста и той реагира на опиати. В листовките на лекарството, с които правихме опит, е посочено, че може да се приема от деца над 14 – годишна възраст до 8 таблетки на ден.

Разбрахме, че тези лекарства реагират така, защото съдържат кодеин. Експериментите  ни доказаха, че съдържанието на опиати в организма могат да останат няколко часа, в зависимост от метаболизма на човека.

Показахме ви също, че положителен резултат дава и употребата на други лекарства. Тези, които се изписват със зелена рецепта - бензодиазепини. Статистиката сочи, че само психиатрите изписват такива рецепти на над 200 хиляди души в страната ни. Оказа се, че тестът реагира положително на няколко вида наркотични вещества. Стана ясно, че всеки от нас може да попадне в ситуация на нарушител.

 

От думите на вътрешния министър стана ясно, че МВР и Здравното министерство разработват механизъм, по който да създадат възможности за вземане на кръвни проби за всички шофьори и по-бързото им обработване. А ние се надяваме, това да се случи час по-скоро.

Разследване на GlasNews.bg: Как едно хапче те праща в ареста за 24 часа? ВИДЕО

Наркоман до доказване на противното

Д-р Цветеслава Гълъбова: Хората не трябва да спират да се лекуват заради Drug Chek 3000

Доц. Калин Иванов: За Drug Chek 3000 трябва да се вземат добрите практики от другите държави