Полицаят, хванат вчера да превозва мигранти на АМ Тракия, е имал двама помагачи. Те са арестувани късно снощи, съобщиха от прокуратурата в Пловдив.

Припомняме, че вчера 23-годишен служител СДВР беше заловен да шофира микробус с 31 нелегални мигранти край Пловдив. В опит да осуети проверката, той е представил служебна карта. Той е задържан от полицията е му е повдигнато обвинение.

Полицаят, превозвал афганистанци на АМ Тракия, бил с униформа СНИМКИ

„Установихме, че с този бус е имало два автомобила. Установени са лицата и също са задържани. Предстои да бъдат разпитани. Извънпроцесуално са дали обяснения, че познават полицая и са били пилотни коли на този бус. Единият автомобил се е движел преди буса, а другият – след него. Комуникирали са чрез приложение по телефоните с идеята, ако бъдат спрени от полицай или видят опасност, да сигнализират буса. Твърдят, че са имали един единствен случай, при който са искали отново да превозват бежанци, но не се е стигнало до това“, каза Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

 

Полицаят, заловен да превозва афганистанци, е транспортирал мигранти и друг път ВИДЕО

Двамата помагачи не са служителите на реда. Те са около 20-годишни, също са от Перник и са приятели на полицая. Единият е барман, а другият е сервитьор, уточниха от прокуратурата. 

При задържането си полицаят е признал, че и друг път е превозвал мигранти. Пред своите колеги той е казал, че го е направил, защото е имал кредит и са му трябвали пари.  

За извършеното престъпление се предвижда се наказание до 6 години затвор и глоба до 20 000 лв. 

Спецакция в Пловдивско! Задържаха десетки мигранти, арестуван е полицай