С развитието на технологиите се увеличават и хакерските атаки. Все по-лесно е за измамниците да достъпят до личните ви данни и пароли за социалните медии. Всичко това най-често се прави с цел финансови облаги. Подобна атака е сполетяла и Росица Димитрова - директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" към община Велико Търново.

„На вниманието на всички в групата!!! Профилът на Росица Димитрова е хакнат. Искат спешно плащане с код през Изипей,“ това се казва в съобщение, разпространено от близка на потърпевшата.

Тя предупреждава хората, за да не попаднат в клопката.

Важно е да припомним кои са основните начини да предпазите устройствата и профилите си в мрежата. Ето няколко основни мерки, за да сте защитени:

- Да не се ползва публична или неизвестна мрежа.

- Да използваме VPN (виртуална частна мрежа, която установява цифрова връзка между вашия компютър и отдалечен сървър, притежаван от доставчик на VPN, създавайки тунел от точка до точка, който криптира вашите лични данни, маскира вашия IP адрес) на доверен доставчик.

- Да сменяме паролите си на всеки 2-3 месеца.

- Да не използваме една и съща парола за всички сайтове, в които имаме регистрация.

- Да не отваряме съмнителни линкове, изпратени от непознати или спам.

- Да се ползва антивирусна програма и регулярно да се сканира компютъра за вируси.

- Винаги да актуализираме устройствата си до последна версия.

- Да не си пишем потребителско име и парола без SSL сертификат (стандартна технология за защита на интернет връзка чрез криптиране на данни, изпратени между уебсайт и браузър - или между два сървъра. Той не позволява на хакерите да видят или откраднат прехвърлена информация, включително лични или финансови данни). 

- За потребителите на Facebook и подобни апликации, е добре да се използва и двуфакторна автентикация.