Измама в Интернет! Мними търговци предлагат сертификати за ваксинация. Срещу 460 лева те са готови да ви осигурят документ, че сте се имунизирали с "Пфайзер". Искат обаче капаро от 200 лева за услугата.

Измамниците твърдят, че имали доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане, без да постави ваксина.

Разследващият журналист от БНТ Йоана Миланова платила парите и мъжът, с когото се свързала, внезапно станал неоткриваем.

"Намерихме обява в Интернет, в която се предлагат всякакъв вид документи. Мъж уверява, че може да издаде сертификат без реална ваксинация", разказва тя.

"Само на групи от 5 човека стават. По 340 лева е бройката", пише той в социалната мрежа.

Може да заплатите повече и да ви направят само на вас сертификат, но ще трябва да ни дадете 460 лева, добавя измамникът.

"Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и изпращаме документа по куриери с наложен платеж. Вие вземате сертификата и доплащате", обяснява той.

"За 200 лева няма кой да ви излъже и да му имате имената и т.н. Ще бъдете вписана с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората – преди седмица", разказва мъжът.

Лекари признават, че много неимунизирани се обръщат директно към тях с искане да получат сертификат без да им бъде поставена ваксина.

"Изпратихме капарото и ни увериха, че до седмица ще получим сертификата. Така и не получихме документа, а мъжът внезапно стана неоткриваем", споделя Миланова.

Това е класически пример за измама. Наказанието е до 6 години лишаване от свобода, коментира адвокат, докато лекари разказват за тревожна тенденция – неваксинираните хора сертификат директно от тях.

"Към нас се обръщат хора с висок социален статус и с много добро образование. Това е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификати, за да не си плащат за PCR тестове", разкри лична лекарка.