Измамите при интернет пазаруването бележат нов бум. Хора, представящи се за купувачи, използват платформа за продажби на стоки, за да получат лични данни и информация от банковите карти на потребителите.

Иванка Манева продава детска количка в интернет. Минути след като публикува обявата на сайта на платформата, получава съобщение от възрастен човек, който твърди, че иска да купи количка за дъщеря си като подарък. Тя се усъмнила, тъй като номерът на мъжа бил чуждестранен.

Нова "фишинг" измама: По мейла ЧСИ ви плаши с дело за задължения

Мъжът настоява да не използва куриерските услуги, с които работи платформата. Обяснява, че има опция за безплатна доставка и изпраща линк. Предлага да изпрати собствен куриер, който да вземе количката от адреса. След като Иванка не приема, чатът изчезва. Следва втори опит от друг номер. Жената се досеща, че това е измама и се съгласява да действа по предложената схема. Получава указания да даде данните на банковата си карта, на която мнимият клиент да преведе сумата.

"Изпратиха ми линк, но там искат и салдо на картата, т.е. на сметката по картата, което вече е много грубо, защото абсолютно потвърждаваш, че може да ти източат цялата сума, която е налична по сметката", уточнява Манева пред БНТ.

На косъм да бъде измамена е и оперната прима Дарина Такова, която обявила за продажба пиано. Тя се усъмнила, след като видяла, че представящите се за купувачи искат да купят пианото, без да го видят.

Фишинг атаката е най-честата форма на онлайн измама. В случая представящият се за клиент изпраща линк на потребителя, който го препраща към уебсайт. Лесно е човек да се заблуди, тъй като визуално линкът дублира оригиналния сайт, на който е качена обявата.

Фишинг измама за близо 60 хил. евро удари фирма в Пазарджишко

От платформата за обяви обясняват, че измамниците имитират сайта им от месеци. Подали са сигнали в полицията и са взели мерки: номерът на потребителите се изписва само след запитване.

"Това са си организирани групи, чуждестранни, които се представят за купувачи. Платформата работи само и единствено с куриерски услуги, а такива схеми, които се казват да се преведат пари по линк или че това е наша услуга - такова нещо не съществува", заяви Нора Кальонска, представител на платформа за обяви.

От Европейския потребителски център съветват да не споделяме данните си от личната карта или банковата карта на физически лица.

"Когато става въпрос за сделка между физически лица, Европейският потребителски център и, съответно, Комисията за защита на потребителите не могат да помогнат, за съжаление. Трябва хората да потърсят своите права по съдебен ред или ако става въпрос за измама - чрез полицията", каза директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова.

От МВР разкриват, че всеки ден получават по няколко сигнала за подобни интернет измами или опити за такива. До момента няма заловени.

Фишинг атака използва фалшиви мейли от Министерството на туризма