За нов опит за измама сподели потребил на социалната мрежа. Става въпрос за т.нар "фишинг", при който компютърните престъпници извличат лични данни, като заблуждават потребителите, че представляват известна институция или личност, чиито услуги може би използват.

Мъжът е получил съобщение по електронната си поща от името на частен съдебен изпълнител. В него се казва, че срещу него е заведено дело за неплатени задължения към Националната агенция по приходите.

Мнимият длъжник споделя случилото се, за да предупреди останалите потребители на мрежата.

Ето и текста на писмото, което е получил Красимир Кънев:

 

Под сигнала много коментиращи споделят, че са получили същото или сходно съобщение, а някои от тях даже са го отворили.

Екпертите обаче разказват, че частните съдебни изпълнители не осъждат никого и действат въз основа на съдебен акт, предоставен от кредитора, като започват съдебното производство с покана за доброволно изпълнение.

Тя се изпраща с призовка, или пък по обиквовената поща с обратна разписка, като използването на електронна поща е изключение.

А иначе текста на съобщението измамниците се стараят да напишат убедително, за да накарат получателя да натисне прикачените линкове, или да свали даден файл. В конкретната ситуация те използват името на съществуващ частен съдебен изпълнител.

В момента, в който потребителят стори това, се задействат определени процеси - компютърът му инсталира зловреден код, овладява се системата или го препращат към друг сайт.

За съжаление това не е единствената схема, с които измамници се опитват да придобият информация или да отнемат пари.

Преди месеци за подобна схема се изпращаха съобщения от името на Министерството на туризма, в които писмата приканваха получателите да разгледат приложените изисквания и да изпратят оферта с цена. В прикачен към писмото файл имаше троянски кон.

Фишинг атака използва фалшиви мейли от Министерството на туризма

При друг опит за измама хакери източиха банкови сметки, като организираха фалшиви игри от името на големи търговски вериги.  Тогава потърпевшите, попаднали на офертите за примамливи парични награди, бяха десетки.

Измамници дебнат в мрежата. Шеф на ГДБОП разказва за най-честите схеми