Касапинът, отнел два живота в уличен скандал край дискотека „Соло“ – Илиян Тодоров, се е укривал от правосъдието 12 години благодарение на фалшив руски паспорт.

Той бил напълно автентичен, издаден на реален човек в Москва, който го обявил за изгубен. Хора от службите твърдят, че руските паспорти са изключително лесни за подправяне и граничните власти много трудно хващат фалшификацията, пише Флагман.

Задържаха издирвания за двойното убийство в "Соло"

Според неофициална информация, Илиян Тодоров купува паспорта в Гърция, където влиза легално, след като скандалната съдийка Румяна Ченалова го обявява за невинен на първа инстанция. За фалшивия паспорт Тодоров брои 50 000 евро.

Вече снабден с нов документ за самоличност, Тодоров заминава за Англия. Там остава, докато Върховният съд потвърждава доживотната му присъда. Убиецът не проявява и грам разкаяние. Той записва и изпраща до медиите три видеоклипа, в които твърди, че е невинен. Илиян има наглостта да обвини роднините на загиналите, че от алчност за голяма кръвнина, са го нарочили.

Бащата на убит пред "Соло": За това, което Тодоров извърши, възмездие няма

Твърди се, че ГДБОП успява да установи адреса на компютъра, от който клиповете са качени в интернет. Данните веднага са изпратени в Англия, но Тодоров междувременно заминава за Германия.

През 2017 г. немски интернет сайт го включва в списъка с 20-те най-издирвани убийци в Европа. В коментари под публикацията близки на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров засичат анонимен потребител, който се хвали, че познава Илиан и дори пуска негов колаж, лапнал огромна цигара с надпис на шапката си „Гангстерски живот“.

Близки на жертвите му отново сигнализират ГДБОП, но този път антимафиотите не успяват да локализират престъпника.

Безметежният живот на Тодоров приключва с избухването на войната в Украйна. След заплахите от Кремъл, че могат да си отмъстят за подкрепата на Киев, немските служби започват обстойно да проверяват всички руснаци, които живеят в Германия, за да открият спящи руски агенти.

Адвокат на един от убитите пред "Соло": По това дело се случиха странни неща

Убеден, че фалшивите му документи няма да издържат на такава проверка, Тодоров духва за Узбекистан. Изборът му е много удачен, тъй като след началото на войната стотици хиляди руснаци бягат там, за да избегнат мобилизацията.

Животът в бившата съветска република явно не е допаднал на Тодоров, свикнал на лукса и удобствата в уредените европейски държави. Затова издирваният убиец решава да се премести в Дубай. Купува си самолетен билет за Истанбул, където по непотвърдени данни е смятал да се види с близките си, преди да отлети за емирството.

Властите в Узбекистан обаче осуетяват плановете му. Те се усъмняват във валидността на паспорта му, а щателната проверка веднага показва, че той е фалшив.

Прокуратурата в България вече е изпратила искане за екстрадирането му, като цялата документация е повече от 200 страници. Тодоров може да получи и до 5 години затвор заради фалшивия си паспорт от правосъдието в азиатската държава.