Манипулирани ли са видеоклиповете от катастрофата с Милен Цветков?

Видео с това заглавие сглоби режисьорът Георги Врабчев и хвърли в размишление потребителите на социалните мрежи. 

"Вижте защо видеоклиповете, показващи как Аудито удря автомобила на Милен Цветков, са били манипулирани.", каза Врабчев в неговия ютуб канал. 

Някои от потребителите на мрежата упрекнаха режисьора, други го подкрепиха. 

Ето и част от коментарите под видеото. 

Депутатският син проговори за катастрофата с Цветков

Ники Кънчев зададе въпроса, който всички си задаваме

Ново ВИДЕО от зверската катастрофа! Вижда се как изкарват от колата Милен Цветков

Журналистът Веселин Диманов коментира видеото така:

"Манипулация на кадри".

Ще се опитам да бъда кратък:

Не може да се говори за манипулация на кадри, при публикуваните в интернет записи от убийството на Милен Цветков, тъй като самите видеа, реално са заснети от т.нар. source monitor, който не е от свързан към non linear editing software.

Или на мен на това ми прилича.

Второ, разпространените видеа са записани на телефон, който се явява единствения encoder. На този етап нямаме реален медия encoder, който да тракнем, за да видим дали реалното FPS, с което записват информация камерите е било подменено след render на видеото.

За да го направим ни трябват оригинала на видеото, настройките, с които камерите са уловили момента и варианта качен в интернет.

Без тази информация няма как да говорим за манипулация.

Видеата от камерите показват кадри заснети на 8FPS или 15 FPS, като на пръв поглед няма загуба на пиксели. Такава се вижда, само тогава, когато настройките за fps на вече записан видео клип например на 30 FPS бъдат намалени значително.

Запомнете: всеки кадър записан на low fps, какъвто се вижда на тази камери, може да бъде забързан без загуба на качество. Обратното е невъзможно без реални последствия за видеото.

Именно това е една от причините такива камери да снимат на нисък frame rate. Самото видео, което говори за манипулация е манипулативно.