Марин Пламенов Добрев, роден през 1992 г., е задържаният за убийството в градския парк в Добрич на 7 март. Това съобщиха на брифинг окръжният прокурор Радослав Бухчев, ст. комисар Цветан Пировски – директор на Областната дирекция на МВР – Добрич и районният прокурор Петко Тухчиев. Образувано е досъдебно производство за убийство.

„Добрев няколко пъти е бил хоспитализиран в психиатрични заведения. От септември м.г. не употребявал наркотици, но пиел. При задържането му новият алкохолен тест е положителен. От 10 март е в ареста. Лицето е осъждано. През месец февруари 2022 г. за кражба, извършена през 2018 г, постигнато е споразумение. През декември 2020 г. е получено уведомление от Великобритания, че за извършено престъпление – притежаване на оръжие и кражба, е осъден на 5 месеца и 17 дни лишаване от свобода, като наказанието е изтърпял в затвор в Ливърпул. В понеделник на среща с наблюдаващите прокурори по досъдебните производства, образувани от Районна прокуратура, разследващите полицаи, районния прокурор, директора на Областната дирекция на МВР. Набелязани са организационни мерки за възобновяване и обединяване на досъдебните производства", обяснява Бухчев. 

 
„Лицето е настанявано неколкократно за лечение в психиатрични заведения. Има 6 хоспитализации за времето от 2016 г. до месец юли 2022 г. Това е по справка от Центъра за психично здраве в Добрич. От края на януари 2023 г. е настаняван три пъти за лечение.Бил е на лечение за 4 месеца в държавната психиатрична болница „Карвуна". Насочван е за специализирано лечение и от амбулаторен психиатър", добавя окръжният прокурор.

„Във връзка с постъпили сигнали от граждани за нападения с нож и палеж през 2023 г. са образувани три досъдебни производства. Пострадалият на 21 януари 2023 г. е получил прободна рана във врата и поради възникнала опасност за живота му е бил хоспитализиран в болница „Св. Марина" във Варна. Въпреки наличните данни за евентуална съпричастност на Марин Добрев, пострадалият не е разпознал извършителя на нападението, а доказателствата не са били достатъчно за повдигане на обвинение, обясни Радослав Бухчев, пише 24 часа.

На 28 януари 2023 г. пред гаражи в жилищен комплекс „Балик" в Добрич гражданин е бил нападнат с нож от непознат. Пострадалият обаче заявил, че не желае да дава показания и да подава жалба. Образувано е досъдебно производство. Третото досъдебно производство е било образувано във връзка с опит за палеж на пластмасови бутилки върху лек автомобил, пак на същата дата. Според съдебномедицинската експертиза по последното досъдебно производство, обвиняемият е обявен невменяем. Назначена е нова съдебномедицинска експертиза сега и тя ще се определи състоянието му", обяснява Бухчев.   

На 25 февруари 2024 г. е получен сигнал за нападение с нож. На пострадалия е нанесена порезна рано в областта на бицепса. Той не е могъл да даде описание на извършителя. Но по начина на извършване на деянието полицията се насочва отново към Добрев. На 26 февруари 2024 г. той е бил задържан. Доказателствата са били косвени и недостатъчни за задържане или за настаняване за лечение в Центъра за психично здраве. Той е бил освободен. В следващите 1-2 дни са проведени оперативно-издирвателни мероприятия от полицията, показани са записи на бабата на Добрев. Тя го разпознава. Започва подготовка за настаняването отново в психиатрично заведение. Но лицето не е било открито на адреса си или на местата, където обикновено пребивава. Извършени са 14 посещения на адреса му, на местата и на баба му, която междувременно е звъняла в полицията, че не е посещава и питала дали не задържан. Така се стига до последните престъпления- нанасяне на удар с нож в областта на врата на гражданин и извършеното по-късно същата вечер убийство. Ударът е нанесен в горната част на гърдите. Извършени са претърсвания в дома на извършителя. Той е привлечен като обвиняем на 8 март – за убийство, извършено хулигански подбуди. От 10 март с решение на съда е в ареста", каза още Бухчев.