Продължава разследването на тежкия инцидент, при който дете беше простреляно с въздушна пушка от друго дете във Враца. Вчера от прокуратурата излязоха с подробности и определиха случая като "нелеп инцидент". А какво предприемат социалните служби по случая и работят ли психолози с детето, което неволно е стреляло?

По думите на началника на отдел "Закрила на детето" във Враца Незабравка Костова, 11-годишното момче, произвело изстрела, ще бъде насочено към центъра за обществена подкрепа, за да започне работа с психолог.

Простреляха в главата дете на година и половина, хеликоптер го откара СНИМКИ

"Детето, което е стреляло, изглеждаше много притеснено, плачеше и се чувстваше виновно за случилото се. Аз бях с него в дома му през целия ден, докато не приключи разпитът. Съвсем скоро ще започне да работи с психолог, за да опазим психиката и съзнанието му", обясни пред БТВ Костова. 

11-годишното момче учи в спортното училище във Враца и тренира усилено волейбол.

"Когато разбрах за случилото се, не можах да повярвам какво се случва. Родителите му дори не са разбрали, че е възпроизведен изстрел. Призовавам всички, които притежават оръжия, да бъдат по-внимателни", каза Незабравка Костова.

По информация на близките, вчера в късния следобед на простреляното дете му е направена операция, но състоянието му е много тежко. 

Какво е състоянието на детето, простреляно в главата

В събота дете на годинка и половина бе простреляно с въздушна пушка от 11-годишен свой роднина във Враца. Образувано е досъдебно производство. Разследващи полицаи са направили оглед и са проведени разпити.

Първоначално сигналът до 112 е бил за дете, което е паднало и си е ударило главата в маса. Скенерът обаче констатира сачма в главата, а детето е транспортирано с военен хеликоптер „Кугър“ към София. По последна информация то е в критично състояние, на апаратна вентилация. 

Дядото е притежавал пневматична пушка. Тя стреля с т. нар. „чашки“. Оръжието е регистрирано в полицията“, обясни окръжният прокурор в неделя.

Дядото използвал оръжието, за да стреля по свраки. Той се занимава с животни, дошли клиенти, желаещи да закупят овце, а той оставил пушката без надзор на масата.

Прокуратурата с подробности за простреляното във Враца дете