Царският дворец в Баня, общ. Карлово, е с три разбити врати, научи GlasNews.bg.

Дворецът е един от шестте частни имота на царската фамилия Кобургготски и единствената частна къща строена от Борис III. Органите на реда са извършили оглед на място, като по първоначални данни не са установили кражба от Царската къща.

Към този момент остава загадка каква е причината за разбиването на вратите на имота. Дворецът в Баня бе първият адрес на Сакскобургготски в България след завръщането му от изгнание през 90-те години. Няколко пъти той упражни правото си на глас в Баня, а през 2002 г. съдейства за обявяването на Баня за град.

Дворецът не се охранява и не е отворен за посетители, а през последните години в медиите неколкократно се появява информация, че имотът е пуснат за продажба.

В процес на установяване са извършителите на вандалската проява. Установяват се и нанесените щети.

Образувано е досъдебно производство за опит за кражба. 

Симеон Сакскобургготски поздрави лично Чарлз Трети

Прокуратурата се зае с опита за кражба от двореца на Сакскобургготски

Новината за вандалския акт идва на фона на решение по случая "Сакскобургготски и Хробок срещу България". То гласи, че държавата трябва да плати на царя 1 635 875 евро – или около 3,2 млн. лв, плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират.

През септември 2021 г. съдът в Страсбург призна, че държавата е нарушила правото на собственост и на справедлив процес на Сакскобургготски и даде 6 месеца на двете страни за постигане на споразумение за обезщетение за причинените му материалните вреди. Това така и не се случи и затова ЕСПЧ определи компенсацията на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, която трябва да им бъде изплатена в рамките на три месеца.

Местан и Сакскобургготски осъдиха България в Страсбург