Задържаха брат и сестра, използвали уникална измамна схема за кражби от големи магазини, съобщиха от МВР.

Действията по разследването стартирали в края на декември миналата година, след сигнал от управител на голям търговски обект във Велико Търново.

По негови данни в периода от края на октомври до края на декември миналата година от търговския обект са извършени множество кражби, по предварителни данни над 1800 лв.

Криминалистите влезли в дирите на брат и сестра - на 30 и 19 години от Габрово. Установена е била схемата им на действие - те влизали в търговския обект, като непознати и подържали връзка по телефона.

Млад българин загина на фронта в Украйна СНИМКА

Единият подбирал по-обемиста стока за закупуване - например шкаф за баня, а другият - по-дребни стоки. Намирали място в магазина, където смятали, че няма камери за видеонаблюдение и прибирали дребните покупки в кашона с обемистата стока, след което внимателно го запечатвали и на касата плащали само стоката от кашона.

По-късно връщали - шкафа за баня в магазина и получавали левовата равностойност или ваучери, а дребните стоки продавали в интернет.

В хода на разследването е станало ясно, че двамата са извършвали кражби и в други търговски обекти на територията на Пловдив, Плевен, Пазарджик и Стара Загора.

Мъж опита да задигне оборота от столично заведение, успя наполовина СНИМКА

Извършени са претърсвания в имоти и автомобил, ползвани от двамата, където са намерени множество вещи, имащи отношение към престъпната им дейност. До момента заявените откраднати вещи възлизат на около 8000 лв.

Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата. Проверява се дали двамата са действали и на територията на други Областни дирекции.