Трима непълнолетни, на възраст 15 и 16 години - две момчета и едно момиче, са били арестувани от полицаи в петък, късния следобед, защото написали с маркер: "Save Ukraine!" на постамента на паметника на Съветската армия в София.

Официална информация в социалните мрежи публикува училището, където учат децата - "Увекинд".

"Служителите на МВР са нарушили базови права на нашите ученици, като дори не са им дали възможност да се обадят нито на родителите си, нито на когото и да било друг. Знаем от самите родители какъв ужас са преживели, след като до късно вечерта изобщо не са знаели какво се случва с децата им. Единият от младежите дори скандално и напълно неприемливо изкара нощта в ареста, в пълно противоречие с българските закони", пишат от от школото, а учителите им допълват: "Гордеем се с вас, деца!".

Директорът на СДВР ст. комисар Калоян Милтенов обяви, че е разпоредил проверка за действията на полицаите, арестували тримата младежи.

Проверката ще изяснява обстоятелствата, свързани с довеждането на тримата в районно управление. В случай, че се установи превишаване на правомощия, на униформените ще се търси дисциплинарна отговорност.

Предстои утре среща на ст.комисар Милтенов с директора на учебното заведение, в което младежите учат. Родителите на децата се канят да съдят МВР.