Веселин Вълчанов, познат във Враца като Веско Културиста, е задържан за нападението с киселина срещу гадателката Тони в Пловдив. 51-годишният мъж, заедно с друг врачанин на 42 години, известен като Данчо Електрода, са арестувани късно снощи във Враца.

По първоначална информация, прекият извършител на престъплението е по-младият мъж, а Вълчанов е заподозрян като помагач, информира BulNews. 

Нападателят към залятата с киселина в Пловдив: Не, аз ще ти помогна!

На 14 март двамата мъже пътували с джипа на Веско от Враца към Пловдив по предварително подготвен маршрут. Извършителят е оставен пред блока - с маска, каскет и яке с висока яка тръгва към адреса.

При влизането си във входа слага ръкавици и калцуни.

Гледачката Тони, която е бе залята с киселина в пловдивския квартал "Тракия", е посрещнала любезно нападателя си с думите "Как да ви помогна?". Впоследствие обаче получила отговор "Не, аз ще ти помогна" и е била залята. Това стана ясно днес на съвместен брифинг между прокуратурата и полицията в Пловдив.

Нападателят  бил с медицинска маска, каскет и яке с висока яка, за да бъде трудно разпознат впоследствие. Преди да влезе в жилището на жертвата мъжът е обул калцуни и ръкавици, за да не пострада от сярната киселина при заливането.

Има задържани за заливането с киселина на гадателката в Пловдив


И двамата врачани са криминално проявени, разкриват още от държавното обвинение.  „Единият е известен с поредица криминални прояви, сред които взривове, отвличания и подкупи в крупни размери, включително на известни личности. Името му е замесено и в крупни финансови измами. Преди 8 години срещу него е имало и опит за убийство с боен пистолет“, каза още Петров, което съвпада с биографията на Веско Културиста. Електрода пък е осъждан е за кражба на автомобил и е в изпитателния срок на условната си присъда.

  Ако бъдат признати за виновни, ги очаква до 6 години затвор.

Пострадалата е наранявания по лицето, шията, гръдния кош, лявата ръка и левия крак. Установени са 12% изгаряния. На брифинга стана ясно, че състоянието на жената е започнало да се подобрява.