На всеки се е случвало да помечтае. Идеята да получим нещо скъпо за без пари вероятно би изкушила мнозина. А какво ще кажете за безплатен кемпер? Малък дом на колела, с който да обикаляте страната, да посетите Черноморието, балкана… а защо не и Европа. Такава оферта се върти в мрежата. Семейство предлага да дари своето превозно средство на човек в нужда. Причината е, че двойката вече не се нуждаят от него и искат да направят добрина. Сабине и Робърт са публикували обява във Facebook. Оставили са и свой контакт за тези, които искат да се възползват от предложението им. Справка на GlasNews.bg показва, че нов кемпер, оборудван с легло, кухня и всичко необходимо, може да струва колкото тристаен апартамент в София. Цената на старо също не отстъпва, някои се продават за суми между 30 и 100 хил. лв.

На този фон офертата на г-жа Сабине и Робърт е много примамлива и както вече се досещате, е измама. Екипът ни реши все пак да се кандидатира за въпросния кемпер. Установихме, че процесът е добре измислен и много достоверен. Изпратихме имейл на семейството и мотивирахме желанието си. След няколко дни получихме отговор, че след сериозни размишления се спират именно на нас. Споделиха за себе си и отправиха лични въпроси в приятелски и дружелюбен тон. След като се „сближихме“, започна обсъждането на темата по същество. Получихме и много снимки, за да визуализираме на какво предстои да станем собственици.

Сабине обясни, че кемперът се намира в град в Испания. Тежи 3,5 тона, 148 конски сили, а отвътре е обзаведен с всички възможни удобства. Той бил оставен в гараж на автосалон. Беше ни изпратен имейл, на който да потърсим собственика, за да ни съдейства. След няколко дни разговори се оказа, че е необходима декларация за дарение. Бяхме препратени към адвокат Доминго Фалеро, който заяви, че ще се погрижи за документацията. Изпратихме наши лични данни и адрес, на който да бъде доставено превозното средство. Оказа се, че са необходими само 215 евро. И така - след 26 имейла за по-малко от месец стана ясна и банковата сметка, която сякаш беше неразделна част от „безплатния“ кемпер за човек в нужда.

„Уважаема госпожо, трябва да Ви уведомим, че данните ще бъдат изпратени на нотариус, който ще състави и легализира декларацията за дарение. Изготвянето и легализирането на тази декларация за дарение струва 215 евро. Госпожо, след като направите депозита от 215 евро, нотариусът ще изпрати декларацията за дарение на ваше име на г-жа Сабине и нейния съпруг за подпис. След това документът ще ви бъде изпратен и вие ще го подпишете и изпратите на управителя на гаража, за да може кемперът да бъде доставен до дома ви.

Ето банковите данни на нотариуса:

Титуляр: ГЕДЕОН АГБОДЕБА

IBAN: FR7621833000010001537171756

Bic: PRISFRP1 

След като направите депозит от €215, моля, изпратете ми потвърждение за превода, за да мога да уведомя нотариуса. На Ваше разположение.“

Всички съобщения бяха преведени с Google преводач, а хората зад схемата може да се намират на другия край на света.

Макар мнозина да са наясно с подобен вид измами, има хора, които именно заради мечтата си биха се заблудили по измамния опит за „подарък“.

Не бяха малко измамените по схемата с милиони наследство от починал роднина в Турция.

Внимавайте с получаването на "наследство". Понякога е лоша идея

Плъзна измама, свързана с мечтата на много българи

Апелираме гражданите да бъдат особено мнителни по отношение на „безплатните“ подаръци, предлагани в социалните мрежи.