В рамките на изминалия ден са установени общо 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи МВР. От тях 15 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 11 - с над 1,2 на 1000. Петима са отказали да бъдат тествани.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 17 водачи, а четирима са отказали да бъдат тествани.

Общо 11 192 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция, за спазване на Закона за движение по пътищата. Извършен е контрол на 11 761 водачи и пътници. Съставени са 3005 фиша и 672 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на моторни рпевозни средства от неправоспособни шофьори, припомнят от полицията.  

Двама души са загинали, а 31 са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха по-рано от МВР. Тежките инциденти с жертви и пострадали са 26. От началото на месеца при 129 пътнотранспортни произшествия са загинали осем души, а пострадалите са 160.