Сигнал за полицейско насилие в Пловдив. Полицай от Трето районно управление нападнал с палка жени на Руския пазар. Според твърденията на потърпевшите, мъжът дори не се легитимирал.

Любителско видео показва част от екшъна, който се разиграва на метри от сградата на „Пътна полиция“ в Пловдив. Двете потърпевши твърдят, че са нападнати и бити от полицая, който бил в цивилни дрехи.

„Тича към мен и ме удари с ръка в лицето, после ме удари в гърдите, без нищо“, казва пред GlasNews.bg Запрянка Помакова.

По думите на пострадалите, дъщерята на Запрянка е била повалена на земята и закопчана с белезници, а майка й, която искала да я спаси, отнесла удари от палка.

„Сложи белезници, не беше с униформа и на дъщерята палка изкара“, жалва се още Запрянка.

„Станала е грешка – понабили една жена, арестували друга и накрая прокуратурата ще каже кой е крив и кой е прав“, твърди адвокатът Васил Марков.

Виолета е задържана и обвинена от полицаите, че продавала тютюн.

„Дали има тютюн – такъв не са намерили. В момента от районното издирват евентуални купувачи, които да разпознаят подзащитната ми, че от нея са купили тютюн.“, казва още адвокат Марков.

Според близките на Виолета, конфликтът възникнал, докато тя купувала кафе от магазинче на Руския пазар.

„И аз го питам по какви причини биеш и удряш на жените и им посягаш. Той ми вика мълчи, кой си ти“, твърди брат й.

От полицията проверяват случая и отказват повече подробности на този етап.

Полицаят, който е използвал сила и помощни средства срещу майка и дъщеря Помакови е Искрен Делянов. Той действително работи само от няколко месеца в Трето РПУ, назначен е седмица след като началникът Венелин Костов поема управлението. Преди това двамата са били колеги във Второ РПУ. Делянов тренира карате и участва в състезания. 

Въпреки че карате е спорт, който възпитава самоконтрол и самодисплина, както и уважение към противника, в случая ако твърденията на потърпевшите и свидетелите са верни, полицаят е загубил контрол и е приложил уменията си, придобити в залата срещу жени. 

Костов оглави Трето РПУ след големия скандал, при който бе разбита Наказателна бригада от полицаи от районното, а в ареста бяха задържани петима служители включително и бившият началник Самуил Хаджиев. 

Разкази на потърпевшите от първо лице гледайте тук: 

Полицаят Искрен Делянов: