В София има 10% ръст в броя на нощувките и над 1, 8 млн. гости на столицата в хотелите и местата за настаняване. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на 33-то Международната туристическа борса "Ваканция & СПА ЕКСПО". Столичният кмет заяви, че е изключително щастлива от това, че София отново е домакин на най-голямото туристическо изложение в България, съобщава "Фокус".

Йорданка Фандъкова подчерта, че тази година се наблюдава ръст при броя на участниците. "Само по себе си това събитие е фактор за развитието на София като туристическа дестинация", обясни тя и поздрави всички представители на фирми, както и присъстващи кметове на редица общини.

По думите ѝ, градът продължава да се развива в този сектор. "Въпреки трудностите, които изпитваше браншът, в София има 10% ръст в броя на нощувките и над 1, 8 млн. гости на столицата в хотелите и местата за настаняване", поясни тя.

Фандъкова отбеляза, че при българите, които са посетили столицата, има ръст от 12%, а 10% е ръстът при чужденците. "Имаме доста сериозно увеличение в в броя на украински туристи. От чуждестранните туристи, посетили София през 2015 г., на първо място са тези от Германия, Гърция, Великобритания, Италия и САЩ ръст на посещаемост", уточни Йорданка Фандъкова.

Кметът припомни, че Столична община участва в изложението със специален щанд, от който посетителите могат да се запознаят с възможностите и бъдещите планове на Столична община и от партньорите им.