Един от най-влиятелните политици в щата Ню Йорк, бившият председател на долната камара на щатското законодателно събрание Шелдън Силвър, бе осъден вчера на 12 години затвор за корупционна схема, по която е получил незаконно милиони долари, предаде Франс прес. Седемдесет и две годишният Силвър, който заемаше поста в продължение на 21 години (от 1994 до 2015 г.) бе признат за виновен на 30 ноември 2015 г. за корупция и пране на пари.

Той е получил близо 4 милиона долара подкупи от две адвокатски кантори, на които изпращал клиенти и е "изпрал" един милион долара.

Той трябва да възстанови общо 5,3 милиона долара, получени по незаконен начин, и да плати глоба от 1,75 милиона долара, реши федералният съдия Валъри Капрони.

Съдията заяви, че Силвър е един от най-корумпираните депутати в историята на щата Ню Йорк. Силвър трябва да започне да излежава присъдата си на 1 юли. "Тази присъда е справедлив край на дългата корупционна кариера на Шелдън Силвър", каза федералният прокурор от Манхатън Прит Бхарара, пише БТА.