Петнадесетгодишно момче беше осъдено на 20 месеца затвор в Австрия заради джихадистка пропаганда, малко след като излезе от затвора заради планиран атентат срещу гара във Виена, предаде Франс прес.

Момчето, което е от турски произход, се опитвало да набира връстници за джихадистки дейности, като им изпращало пропагандни снимки на организацията Ислямска държава.

През май 2015 г. тийнейджърът, който по онова време беше на 14 години, беше осъден на две години затвор, от които осем месеца при строг тъмничен режим и година и четири месеца условно заради план да взриви бомба на гара във Виена от името на ИД, а после да се присъедини към групировката в Сирия.

В съда адвокатът на момчето обясни, че то е пристигнало в Австрия през 2007 г., но там се почувствало дискриминирано, след като било записано да учи в училище за деца със сериозни трудности. Това допринесло за неговата радикализация, каза адвокатът на момчето.

Общо 260 души, сред които деца и непълнолетни, са отишли от Австрия в Сирия и Ирак, за да се сражават в редиците на ИД, според данни на австрийското вътрешно министерство.
 

/БТА/