Няма да повярвате колко лесно може да разнообразите някои от обичайните ястия. Например с помощта на един най-обикновен продукт, какъвто е лукът.
Пюре от лук
С него може да обогатите аромата на супата и на пюрето, както и да го добавите в някоя яхния, да го имате подръка като бърза добавка за някоя разядка.
Поставете в малка тавичка няколко глави лук с люспите – може да комбинирате жълт и червен, и полейте със зехтин. Запечете ги за 45 минути на 200°C. Когато лукът изстине, отстранете люспите.
Пасирайте ги в блендер или с пасатор и им добавете сока на 1 лимон, сол, черен пипер и щедро количество зехтин екстра върджин.
Лучени криспита
Те са фантастични върху всякакви видове салати, паста, супи, омлети. И, разбира се, не пропускайте да си направите бургери с тях – лучените криспита вдигат домашния бургер на друго ниво.
Нарежете няколко глави лук – жълт и/или червен, на тънки шайби. Поставете ги на един ред върху най-голямата възможна тава, покрита с хартия за печене. Поръсете със зехтин. Запечете ги във фурната, докато покафенеят приятно. Посолете и овкусете с черен и/или червен пипер.
Песто с лук
Това ароматно песто е подходящо върху риба и пиле, с омлети, към печени зеленчуци, пържоли и др.
Нарежете няколко глави лук и ги оставете във вода за 30 мин, за да пуснат сокове и да се омекоти вкусът им. Когато ги извадите от водата, изцедете ги добре и ги комбинирайте с ? връзка пресни билки – мента, кориандър, розмарин или друго. Овкусете със сока от ? лимон и 1 с.л. запечени на тиган зърна от кимион и 2 с.л. натрошени орехи, също предварително запечени на тиган.
Нежно разбъркайте всичко и го затворете в бурканче, което съхранявайте в хладилника.
В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.
Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.
Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.
В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.
От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,
Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!