Запеканка с извара

необходими продукти:

500 г извара

1 яйце

1 ч.ч. боровинки

2 с.л. захар

2 с.л. грис

1 с.л. масло

начин на приготвяне:

1 Разбийте яйцата със захарта. Сложете изварата в блендер, пулсирайте до гладкост. Смесете яйчената смес с изварата, добавете гриса и разбъркайте добре.

2 В намазнена с масло тава за печене прибавете половината от изварено-яйчената смес, изсипете боровинките, а отгоре добавете останалата част от сместа. Печете за 30–40 мин на 180°C.

Гофрети с бекон

необходими продукти:

1 яйце

1 ч.ч. брашно

бекон на ситно

1 с.л. захар

1 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сода

1/4 ч.л. сол

1 ч.ч. суроватка

за сиропа:

1/2 ч.ч. кленов сироп

1 ч.ч. боровинки

боровинки за сервиране

начин на приготвяне:

1 Пресейте заедно брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта. Добавете към суроватката, яйцето, бекона и мазнината от него. Бъркайте, докато се получи гъсто тесто. Опечете гофретите.

2 Сотирайте бекона в незалепващ тиган, докато се получи хрупкава коричка. Запазете мазнината от месото.

3 За да направите сиропа, разрежете боровинките наполовина. Сложете в тенджерка заедно с кленовия сироп на ниска температура за 2 мин.

4 Сервирайте гофретите със сиропа и украсете с пресни боровинки.

Свинско руло

необходими продукти:

1 кг свинско контра филе

100 г боровинки

2 с.л. коняк

50 г масло

1 ч.ч. бяло вино

сол и черен пипер на вкус

начин на приготвяне:

1 Накиснете за 10 мин. боровинките в коняка. Посолете месото и го поръсете с черен пипер. Сложете отгоре боровинките. Завийте на стегнато руло и завържете с кухненски канап.

2 Поставете месото в тава, сложете маслото и залейте с виното. Печете до готовност, като периодично поливате със соса.

Печен карфиол

необходими продукти:

1 карфиол на розички

1 шепа боровинки

сол на вкус

4 с.л. олио

стрък салвия

начин на приготвяне:

Осолете карфиола, полейте с олиото и разбъркайте. Прибавете клончето салвия. Загрейте фурната на 180°C и запечете карфиола за 15 мин. Добавете боровинките и печете още 10 мин. Сервирайте.

Сладка супа

необходими продукти:

200 г кисело мляко

сокът от 1 портокал

500 г боровинки

50 г захар

250 мл пенливо вино

250 мл вода

начин на приготвяне:

1 Смесете сока от портокал, боровинките, водата, виното и захарта. Оставете на котлона, докато плодовете омекнат. Пасирайте супата, прецедете и оставете да се охлади.

2 Прибавете леко разбитото кисело мляко, разбъркайте внимателно и поднесете.

За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите кулинарни предложения, с които ще впечатлявате и семейство, и гости. Ще научите по какво се различават синтетичните витамини от натуралните и и дали може да заменят разнообразното хранене. Ще разберете повече за коварните храни, които всеки ден консумираме, и какви може да бъдат техните странични ефекти. Тук са и шест ястия с месо, подходящи за лека вечеря.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите сладкиши по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни палачинки за съботната сутрин. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с кимиона – подценения извор на здраве, а наш специален гост е Славея Николов от Tasty Food for Busy Mums, която споделя рецепти чак от Лондон. От Стаси Петрова, създател на блога „И трохичка не остана“, ще научим какви са сладките й кулинарни попадения от последните месеци.

В броя ще откриете кои са тънкостите при приготвяне на перфектното барбекю – от това как да избирате месото за него през маринатата и до изпичането, както и как да станете виртуози на домашните бургери. Тук е и седмично меню срещу целулит. Ще ви посъветваме как да станете майстори на салатения дресинг. Ще ви срещнем със средиземноморската кухня, сочена като храната на дълголетниците.

От консултанта по хранене и фитнес треньор Страхил Иванов ще разберете как всеки може да изглежда добре с готвена храна и без лишения. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!