Устните ви не са само едно от най-сладките неща за целуване, а и важен индикатор за общото ви здраве. Ако усетите дискомфорт, не бързайте да посягате към балсамчето за устни, а проверете дали тялото не ви дава сигнал за някакъв проблем. Понякога може да са касае само за лек, козметичен проблем, а друг път за сериозна алергична реакция.

Подути устни
Ако устните ви изведнъж се окажат „с два номера” по-големи, не бързайте да се радвате. Спонтанното удебеляването на устните може да е сигнал за развален козметичен продукт (червило, крем, балсам) или алергична реакция към друг дразнител. Ако сте сложили червило или друго, което е дало реакция, веднага го премахнете. Ако не подозирате продукт, се обърнете към личния си лекар.

Херпеси
Ако не са вследствие на температура, когато спада цялата защита на организма, херпесите са знак са силно изтощение на тялото. А то, изтощението, често може да е психическо. Така че появи ли се херпес, помислете какво може да го е „отключило” и вземете мерки.

Напукани устни
Колкото и балсам да слагате, ако сте пили вода за последно преди повече от два часа, нищо няма да ви спаси освен добрата стара вода.

Цепнатини в ъгълчетата
Това състояние повече хора могат да различат – липса на витамини. Но не на „всякакви“, а на витамини от В-групата. Вместо да посегнете веднага към таблетките, опитайте първо с балансирана хранителна диета с повече месо. Ако имате и други симптоми като виене на свят, мускулни спазми, поговорете с лекаря си за кръвни изследвания.