В навечерието на Никулден "Мила" ти предлага няколко рибни рецепти, които със сигурност ще разнообразят празника и ще ви накарате да забравите за традиционния шаран.
Сладко-кисела риба с кускус
Необходими продукти:
4 филета риба по избор
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. соев сос
1 ч.л. мед
1-2 с.л. балсамов оцет
за кускуса:
1 ч.ч. кускус
2 ч.ч. горещ пилешки бульон
сок от 1/2 лимон
4 с.л. зехтин
100 г сварен нахут от консерва
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Залейте кускуса с бульона и го оставете да набъбне, докато приготвите рибата.
2. В купичка смесете всички продукти за маринатата. Намажете рибените филета и ги оставете да се овкусят за 10 мин.
3. Изпечете рибата в сух тиган с незалепващо покритие. Гответе на бавен огън около 10 мин.
4. Овкусете кускуса с лимоновия сок, зехтина и солта. Прибавете нахута и разбъркайте. Сервирайте рибата с гарнитура от кускус.
Винаги гответе рибата първо с кожата надолу. Така ще запазите филето цяло и сочно.
Рибена супа по финландски
Необходими продукти:
400 г сьомга
връзка магданоз
50 г масло
5 картофи
1 моркови
1 глава лук
500 г сметана
1 дафинов лист
5 зърна черен пипер
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото и в него из пържете ситно нарязаните лук и моркови. Добавете литър и половина вода, подправките и солта.
2. Нарежете картофите на кубчета и ги добавете във врящата супа. Варете ги 10 минути.
3. Нарежете сьомгата на кубчета. Дафиновият лист извадете и изхвърлете. Добавете сьомгата и варете супата още 10 минути.
4. Добавете сметаната и кипнете супата, след което я свалете от котлона. Добавете ситно нарязания магданоз.
Поднесете супата топла с малка чиния с крутони.
Прочетете още
- 10:26 Шокиращи кадри: Корабът на Илон Мъск SpaceX експлодира на живо в ефир ВИДЕО
- 12:18 Синът на известна журналистка карал спортната кола, ескортирана от патрулка?
- 13:16 Трима украинци отвлякоха непълнолетен в София! Заплашили с оръжие
- 10:43 Лекари от Пловдив спасиха пациент след заседнала костилка в хранопровода