В навечерието на Никулден "Мила" ти предлага няколко рибни рецепти, които със сигурност ще разнообразят празника и ще ви накарате да забравите за традиционния шаран.

Сладко-кисела риба с кускус

Необходими продукти:

4 филета риба по избор

2 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус

1 ч.л. смлян кориандър

1 ч.л. настърган джинджифил

1 с.л. соев сос

1 ч.л. мед

1-2 с.л. балсамов оцет

за кускуса:

1 ч.ч. кускус

2 ч.ч. горещ пилешки бульон

сок от 1/2 лимон

4 с.л. зехтин

100 г сварен нахут от консерва

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Залейте кускуса с бульона и го оставете да набъбне, докато приготвите рибата.

2. В купичка смесете всички продукти за маринатата. Намажете рибените филета и ги оставете да се овкусят за 10 мин.

3. Изпечете рибата в сух тиган с незалепващо покритие. Гответе на бавен огън около 10 мин.

4. Овкусете кускуса с лимоновия сок, зехтина и солта. Прибавете нахута и разбъркайте. Сервирайте рибата с гарнитура от кускус.

Винаги гответе рибата първо с кожата надолу. Така ще запазите филето цяло и сочно.

Рибена супа по финландски

Необходими продукти:

400 г сьомга

връзка магданоз

50 г масло

5 картофи

1 моркови

1 глава лук

500 г сметана

1 дафинов лист

5 зърна черен пипер

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото и в него из пържете ситно нарязаните лук и моркови. Добавете литър и половина вода, подправките и солта.

2. Нарежете картофите на кубчета и ги добавете във врящата супа. Варете ги 10 минути.

3. Нарежете сьомгата на кубчета. Дафиновият лист извадете и изхвърлете. Добавете сьомгата и варете супата още 10 минути.

4. Добавете сметаната и кипнете супата, след което я свалете от котлона. Добавете ситно нарязания магданоз.

Поднесете супата топла с малка чиния с крутони.