Те са едни от любимите ни ядки и можем да ги хапваме по всяко време и в различни вариации. Фъстъците – една от най-полезните храни, която ни осигурява добри количества витамини А, Е,минерали като магнезий, фосфор, цинк, желязо, фолиева киселина и други.
Антиоксидантите в ядките инхибират растежа на свободните радикали, като по този начин се намалява и рискът от редица възпаления в организма.
За да извлечем максимална полза от консумацията на фъстъци е важно да ги ядем печени и по възможност без добавени сол и други вкусове.
Защо е добре да ги добавяте по-често към менюто си (освен ако не страдате от алергия, не ви причиняват образуване на газове и други нежелани реакции), вижте в галерията ни.
Кой банан ще изядете? Отговорът ви има голям ефект върху вашето здраве (СНИМКИ)
Подобряват паметта
Фъстъците също като орехите биват наричани „храна за мозъка“. Вкусните ядки са богати на витамин В3 (ниацин), който подобрява функционирането на мозъка и повишава паметта. Също така съдържат флавоноид, наречен ресвератрол, който помага за подобряване на притока на кръв към мозъка.
Намаляват риска от диабет
Според някои проучвания, умерената консумация на фъстъци може да намали риска от диабет с 21%. Това може да се дължи на наличието на манган в ядките – минерал, който играе важна роля в метаболизма на мазнините и въглехидратите, абсорбцията на калций и регулирането на кръвната захар.
Подобряват паметта
Фъстъците също като орехите биват наричани „храна за мозъка“. Вкусните ядки са богати на витамин В3 (ниацин), който подобрява функционирането на мозъка и повишава паметта. Също така съдържат флавоноид, наречен ресвератрол, който помага за подобряване на притока на кръв към мозъка.
Забравете за депресията
Серотонинът е един от ключовите мозъчни химикали, участващи в регулирането на настроението. Нарушаването на секрецията на серотонин от нервните клетки в мозъка е причина за появата на депресия. Фъстъците съдържат аминокиселина, наречена триптофан, която подпомага освобождаването на серотонин, като по този начин ви помага да се борите с лошото настроение.
С тези 4 продукта ще отслабнете през зимата
Намаляват риска от болестта на Алцхаймер
Проучванията доказват, че консумацията на храни, богати на ниацин, като фъстъците, намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер със 70%. Четвърт чаша фъстъци, може да осигури почти една четвърт от препоръчителната дневна доза ниацин.
Те са добър източник на биотин
Биотинът е В-витамин (витамин В7), който е жизненоважен за растежа на косата и цялостното здраве на скалпа. Той се синтезира в организма ни, но се съдържа и в редица хранителни продукти. Дефицитът на биотин може да доведе до загуба на коса. Фъстъците са добър източник на този витамин и фолиева киселина, които допринасят за здравината на косата. Също така ядките съдържат и добри количества витамин С и омега 3-мастни киселини, които укрепват космените фоликули.
Източник: az-jenata.bg
Антиоксидантите в ядките инхибират растежа на свободните радикали, като по този начин се намалява и рискът от редица възпаления в организма.
За да извлечем максимална полза от консумацията на фъстъци е важно да ги ядем печени и по възможност без добавени сол и други вкусове.
Защо е добре да ги добавяте по-често към менюто си (освен ако не страдате от алергия, не ви причиняват образуване на газове и други нежелани реакции), вижте в галерията ни.
Кой банан ще изядете? Отговорът ви има голям ефект върху вашето здраве (СНИМКИ)
Подобряват паметта
Фъстъците също като орехите биват наричани „храна за мозъка“. Вкусните ядки са богати на витамин В3 (ниацин), който подобрява функционирането на мозъка и повишава паметта. Също така съдържат флавоноид, наречен ресвератрол, който помага за подобряване на притока на кръв към мозъка.
Намаляват риска от диабет
Според някои проучвания, умерената консумация на фъстъци може да намали риска от диабет с 21%. Това може да се дължи на наличието на манган в ядките – минерал, който играе важна роля в метаболизма на мазнините и въглехидратите, абсорбцията на калций и регулирането на кръвната захар.
Подобряват паметта
Фъстъците също като орехите биват наричани „храна за мозъка“. Вкусните ядки са богати на витамин В3 (ниацин), който подобрява функционирането на мозъка и повишава паметта. Също така съдържат флавоноид, наречен ресвератрол, който помага за подобряване на притока на кръв към мозъка.
И това е интересно: Храни, които развалят настроението - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.
Забравете за депресията
Серотонинът е един от ключовите мозъчни химикали, участващи в регулирането на настроението. Нарушаването на секрецията на серотонин от нервните клетки в мозъка е причина за появата на депресия. Фъстъците съдържат аминокиселина, наречена триптофан, която подпомага освобождаването на серотонин, като по този начин ви помага да се борите с лошото настроение.
С тези 4 продукта ще отслабнете през зимата
Намаляват риска от болестта на Алцхаймер
Проучванията доказват, че консумацията на храни, богати на ниацин, като фъстъците, намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер със 70%. Четвърт чаша фъстъци, може да осигури почти една четвърт от препоръчителната дневна доза ниацин.
Те са добър източник на биотин
Биотинът е В-витамин (витамин В7), който е жизненоважен за растежа на косата и цялостното здраве на скалпа. Той се синтезира в организма ни, но се съдържа и в редица хранителни продукти. Дефицитът на биотин може да доведе до загуба на коса. Фъстъците са добър източник на този витамин и фолиева киселина, които допринасят за здравината на косата. Също така ядките съдържат и добри количества витамин С и омега 3-мастни киселини, които укрепват космените фоликули.
Източник: az-jenata.bg
Прочетете още
- 16:15 Жител за улица, характерна за палеолита: Иска ни се да отговаря на еволюционния напредък
- 17:00 "Одринското езеро" - новата пловдивска атракция в Кючука
- 20:00 След 1460 дни: ремонтираха тавана на подлеза на Централна гара в София СНИМКИ
- 15:00 Издирването продължава: Счупен е кракът на детето, блъснато от шофьор в София