Властите в пакистанската провинция Хайбер-Пахтунхва решиха все пак да не депортират от страната афганистанската бежанка Шарбат Гула, станала широко известна от снимка на корицата на популярното списание "Нешънъл джиографик" преди 31 г. предаде ТАСС, цитирайки пакистанския вестник "Дон".

Неотдавна тя бе арестувана по обвинение, че е използвала фалшифицирани документи за самоличност.

Според вестника за решението на властите да не депортират Гула е съобщил Шаукат Юсуфзай - министър в правителството на провинцията, където тя е била задържана. Според него решението е взето "по хуманитарни съображения" и представлява приятелски жест към народа на Афганистан. Провинциалното правителство смята да предложи на централните власти Гула да получи статут на бежанец, добави той.

Снимката на зеленоокото 10-годишно афганистанско момиче бе публикувана през 1985 г. в "Нешънъл джиографик" и се превърна в символ на страданието, което носят войните в страната й. Днес Гула е 40-годишна жена и от години живее в северозападния пакистански град Пешавар с децата си. Преди няколко години съпругът й е починал, а тя има здравословни проблеми.

Гула беше арестувана в дома си в Пакистан, защото живеела незаконно в страната. При обиска бяха иззети афганистански и пакистански документ за самоличност и тя бе изправена пред заплаха от 14 г. затвор за дългогодишно незаконно пребиваване в страната. След това съдът я осъди на 15-дневен затвор и тя трябва да бъде освободена в сряда, след което следваше да плати глоба от близо 1000 долара и да бъде изселена от Пакистан, пише БТА.

Шарбат Гула си спечели прозвището "Мона Лиза на афганистанската война" заради снимката, дело на фотографа Стив Маккъри.