Докато правителствените сили все повече наближават Алепо, най-големия сирийски град, някои от жителите му се готвят да бягат, а други се запасяват с храна, в случай че се стигне до продължителна обсада. Те дори слагат хляб по покривите, за да го изсушат и да могат да попълнят запасите си с него.

ООН предупреди във вторник, че достъпът на стотици хиляди хора до хуманитарна помощ може да бъде отрязан, тъй като обръчът около контролираната от бунтовниците източна част на града се затяга.Мисълта за глада не дава мира на жителите на Алепо, които са виждали снимките на измършавели деца и възрастни от други части на Сирия, намиращи се под блокада. Приблизително милион души са блокирани в обсадените райони, сочи огласен във вторник доклад на проекта "Сийдж уоч", пише БТА.

"Страхът е много голям, особено при положение че хората са видели Мадая", каза опозиционният активист Карам Алмасри, като имаше предвид обсадения град в Южна Сирия.

"Не искат същото да стане и с тях", добави Алмасри, който живее в опустошения от военните действия квартал на Алепо "Бустан ал Касър". Той и другите събеседници на Асошиейтед прес направиха своите изявления чрез Скайп и социалните мрежи.

Алепо заема важно място в продължаващия вече пет години сирийски конфликт в качеството си на някогашната търговска столица, а и на северен бастион на опозицията. Градът е разделен от 2012 г. - западната му част е под контрола на правителството, а източната е държана от бунтовниците. Много от кварталите и сградите с историческо значение бяха разрушени от улични боеве и бомбардировки.

Правителствената офанзива в северните околности на Алепо отцепи жизненоважния маршрут за снабдяване на опозицията откъм турската граница и така й остави само един-единствен коридор към външния свят на изток. Въпросният маршрут е притиснат между два правителствени фронта, стига до граничен пункт в западна посока и е изложен на ожесточени бомбардировки на руските военновъздушни сили. Тези авиоудари подпомагат настъплението на сирийските сили, които са подкрепяни от ирански, ливански и иракски милиции.

Единствените други маршрути на север са блокирани от бойци на групировката "Ислямска държава" и в по-малка степен - от кюрдски сили. Хуманитарните операции също бяха нарушени.

"Влязохме в Алепо през западния маршрут, но оттам вече е доста рисковано", каза Далия ал Аукати, директор на програмата на "Корпуса на милосърдието" в Северна Сирия. Международната хуманитарна организация доставя храна на 66 хиляди души в източната част на Алепо.

Предвоенното население на града, който е и столица на едноименна провинция, надвишаваше 2,1 млн. души, но няма точна статистика колко хора продължават да живеят там. ООН оценява броя на останалите в източния сектор на 300 хиляди, като предупреди, че е възможно достъпът им до хуманитарна помощ да бъде отрязан, ако сирийското правителство и силите на неговите съюзници обкръжат изцяло града.

"Говорим за силно уязвими семейства, живели години наред в условия на конфликт. Възможността да се стигне до обсада започва да тегне доста сериозно над тях", заяви Аукати.

Алепо вече е изправен пред недостиг на хляб, защото дизелът е поскъпнал двойно през последните две седмици, а това на свой ред се дължи на намалелите доставки от Турция.

"Някои хлебопекарни спряха работа, защото дизелът е много скъп", каза Алмасри и отбеляза, че цената на хляба не може да бъде повишавана, освен по нареждане на местните съвети, които все още не са я урегулирали съобразно поскъпването на дизела.

"Животът тук зависи от дизела", каза той.

Много от хората, които имат възможност да заминат, се готвят да го направят, каза Бахаа Халаби, друг активист от опозиционните медии. "Наричаме ги умните. Стягат си багажа, за да не ги ударят самолетите."

Десетки хиляди обаче вероятно ще останат - някои, защото няма как да отидат на безопасно място, а други, защото просто са избрали да останат.

Сред вече заминалите има десетки хиляди, които се налага да стоят на студа под открито небе на границата с Турция, която досега е позволила само на няколко хиляди да влязат.

"Избираме една смърт, вместо друга", каза Халаби, който възнамерява да остане в района на Алепо. "Нека умрем в нашите земи и домове, а не на студа на границата."

Тези, които все още са в източната част на Алепо, започват да събират храна и други припаси.
Халаби заяви, че е виждал как хората слагат хляб по покривите си, за да го изсушават и да попълнят с него запасите си.

"Не знам как ще го ядем. Още не сме го пробвали", каза той пред Асошиейтед прес. "Но ако го ядеш с леща, ще те засити. Няма да си доволен, но ще те засити".

Алмасри, който каза, че се е запасил с около 100 кг стоки, засега също ще остане в Алепо, но добави, че не знае дали ще е така и за в бъдеще.

"Не заминах дори когато обстановката беше още по-тежка. Мисля, че обсадата ще бъде по-поносима от варелните бомби", каза той. Смъртоносните бомби, които обикновено биват пускани от хеликоптери, не могат да се насочват прецизно, а в доклад на организацията "Лекари за човешки права" бе посочено, че бомбардировките са разрушили доста от източната част на Алепо, включително доста от болниците.

В момента в тези квартали има няколко бунтовнически фракции, които варират от ислямски батальони, свързани с прозападната Свободна сирийска армия, до сирийския клон на Ал Каида, Джебхат ан Нусра (Фронт на победата).

Активисти се безпокоят, че ако тези фракции не координират отбраната си под единно ръководство, правителствените сили е възможно да сломят съпротивата на анклава в рамките на две седмици до един месец.
Загубата на Алепо ще бъде изключително тежък удар за опозицията.

"Алепо е снабдителната база за цяла Северна Сирия, за революционерите от Хама до турската граница", каза Алмасри. "След като правителството превзе Хомс, най-важният опозиционен град е Алепо". Все пак той изрази надежда, че опозицията ще може да издържи срещу правителството.

"Все още нищо не е приключило. Някои райони се губят, други се превземат. Свикнали сме с това", каза той.