Руски военен съветник е бил убит по време на обстрел в Сирия, предадоха световните агенции. Кремъл потвърди, но отказа да назове името му. Петнадесет верни на режима на Асад военни, включително четирима руски генерали, са били убити от опозиционните сили в района Туркмандаги в Северозападна Сирия край границата с Турция, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на сирийската опозиция. От руска страна няма потвърждение.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обаче уточни, че руски военни не участват в сухопътни операции в Сирия и загиналият не е част от такава операция. Руските съветници били в Сирия, за да обучават военните там как да ползват техниката, доставена им от Москва.

Първо руското министерство на отбраната съобщи, че офицерът е получил смъртоносни наранявания при минометен обстрел на военен гарнизон от страна на “Ислямска държава”. В. “Московский комсомолец”, цитирайки източници от сирийската армия, обаче твърди, че руснакът може да е станал жертва на обстрел от турска страна.

По данните на изданието Турция напоследък често обстрелвала сирийските командни пунктове в северната част на страната. Руският съветник загинал именно при обстрел над град Салма близо до турско-сирийската граница.