Висшата политическа класа в Румъния се чувства застрашена, защото антикорупционната агенция в страната има успеваемост от 90%. Това заяви румънският журналист Лауренциу Миху в интервю за Bulgaria ON AIR.

Вчера румънският сенат сне имунитета на бившия вицепремиер и вътрешен министър Габриел Опря, обвинен за злоупотреба със служебно положение. Политикът е използвал неправомерно полицейски ескорт за пътуванията си. При едно от тях след пътен инцидент загина един от придружаващите го полицаи.

"Като вътрешен министър Габриел Опря е обвиняван от антикорупционната агенция 1067 пъти с полицейски ескорт. Това означава, че между 2 януари и 21 октомври 2015г., той е бил ескортиран от полицията. Той е пътувал три пъти повече от премиера и два пъти повече от президента", коментира Миху.

В румънското законодателство е посочено, че единствените официални лица, които имат право на такъв ескорт са президентът на страната, министър-председателят и двамата председатели на парламента. Ако Опря бъде обявен за виновен може да лежи в затвора между 2 и 7 години.

"Хората са изключително заинтересовани, защото става дума за политик с изключително спорна политическа кариера. Например има званието на генерал, но никой не знае как се е сдобил с него за толкова кратък период от време", поясни Миху.

Антикорупционните институции работят добре, но в доклада на ЕК се казва, че имаме проблеми с парламента, заяви Миху.

"Ако гледаме цифрите обществената подкрепа за борбата с корупцията в Румъния се увеличава, както и подкрепата за антикорупционната агенция. Да, антикорупционните институции работят добре, дори много добре, но в доклада се казва, че имаме проблеми с парламента. Миналата година имаше много искания от прокуратурата, които бяха блокирани от депутатите, защото касаят висши политици. Точно тази политическа класа се чувства застрашена, защото антикорупционната агенция у нас има успеваемост от 90%. Въпреки че сме на правия път имаме още много работа, която да свършим", добави Миху.

Още за мащабите на корупционната схема и за коментарите в румънското общество – вижте в интервюто на международния редактор Лъчезар Вълев с румънския журналист Лауренциу Миху.

425 гледания   |  Още видео
Гласувай:
0 гласа