Обстановката в района на конфликта в Нагорни Карабах остава напрегната, се казва в публикувано днес изявление на азербайджанското външно министерство, предаде ТАСС.

Продължава обстрелът с тежки оръжия, включително артилерия, на азербайджански позиции по линията на контакта.

"Армения разполага на окупираните територии допълнителни ракетни и артилерийски сили, за да укрепи възможностите си. Хеликоптерите й осъществяват интензивни полети между окупираните територии и Армения", се казва в изявлението на азербайджанското министерство.

"През последните години арменските военни провокации срещу азербайджански военнослужещи, както и срещу гражданско население, с използването на миномети, голямокалибрени картечници и артилерия придобиха по-интензивен и агресивен характер", подчертава азербайджанското външно министерство, според което "незаконното присъствие на арменски въоръжени сили в окупираните територии остава основна причина за продължаването и засилването на напрежението и създава заплаха за мира и стабилността в региона".

"Военната окупация на азербайджански земи не помага за решаване на конфликта и никога няма да доведе до политическите последствия, които Армения желае. Колкото по-рано Армения се примири с тази реалност, толкова по-скоро ще бъде решен конфликтът и страните и хората в региона ще могат да получат изгода от сътрудничеството и икономическото развитие", подчерта азербайджанското външно министерство. То призова международната общност да поиска от Ереван "да прекрати незаконната окупация на азербайджански земи, да изведе войските си от всички окупирани територии и да прояви конструктивност в решаването на конфликта".
Страните в конфликта се обвиняват взаимно за последните сблъсъци, отбелязва ТАСС.

Малко по-рано от Ереван изявиха готовност за всякакво развитие на обстановката в Нагорни Карабах, включително за оказване на пряка военна помощ на неговите сили за отбрана, заяви първият арменски заместник-министър на отбраната Давид Тоноян на среща с военни аташета от чуждестранни посолства в Ереван, предаде ТАСС.

В изявление на арменското министерство на отбраната се съобщава, че Тоноян е информирал военните аташета за обстановката "по линията на съприкосновение на воюващите азербайджански и карабахски сили" и е разяснил ситуацията, "получила се в резултат на широкомащабната агресия на Азербайджан, както и съдържанието на мерките, предприети от Армията за отбрана на Нагорни Карабах по пресичане на настъпателните действия на противника".

Министрите на отбраната на Армения и Иран Сейран Оханян и Хосейн Дехган в телефонен разговор са изразили безпокойство от изострянето на обстановката по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах, съобщи арменското министерство на отбраната.
Министрите също така са обсъдили въпроси от сътрудничеството на отбранителните ведомства на двете страни.