"Българската държава полага изключителни усилия да се подготви за неблагоприятно за нас развитие на миграционната обстановка". Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от „Фокус”.

Бъчварова добави, че при различни варианти, които са разработили, има яснота как да се действа, така че да бъде гарантирана сигурността на гражданите на България. „По-затворена от това, което е в момента, границата ни не може да бъде”, каза министърът.

„Ние правим 100-процентов контрол и се регистрират всички, които са установени, че преминават границата, както и вътре на територията на страната ни, за които е установено незаконно пребиваване. Именно това обяснява резултата, който имаме в момента и който е оценен и от външни наши партньори като изключително положителен резултат да се владеят тези потоци”, посочи Бъчварова.

„Голямо предизвикателство би било, ако те се засилят, но това зависи от международната обстановка и състоянието в съседните държави”, каза Бъчварова и добави, че всичко това се следи. Вътрешният министър каза още, че не е имало и един ден, откакто е на тази позиция, в който правителството и министерството да не се занимават с тази опасност и с вероятността тя да бъде засилена.