Над 10 милиона чуждестранни туристи може да посетят България до края на годината, прогнозира пред "Хоризонт" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Само през август страната ни са посетили рекордните два милиона туристи, съобщи БНР.

Българският туризъм печели заради изгодните цени и геополитическите фактори, заяви експертът: Египет затвори за туристи, Тунис отблъсна туристи, Турция губи 15 милиона туристи. Франция и Белгия имат десет процента спад от началото на годината, което прави над десет милиона туристи.

След преврата в Турция в средата на юли, българите масово са отменили резервациите си:

Може би това ще доведе до 30 процента по-малко българи в Турция към края на годината. В числа това означава някъде около триста хиляди по-малко, докато ние имаме малко над милион българи, които годишно нормално ходят в Турция.

Според Драганов българите все повече избират кратки почивки за около три дни, но ги правят по-често през годината. Средната цена на едно пътуване на българин в България е 245 лева, а за пътуванията в чужбина отделяме около 500 лева:

Богатството, което имаме в България е огромно, познаването на това богатство е култура, а културата прави живота по-дълъг. Колкото повече един човек знае за заобикалящия го свят, той е живял повече от всеки друг, който е живял 110 години, но не знае тези неща.

Възхищавам се на онези българи с евтини автомобили с изтъркани гуми и смачкани обувки, видимо не са богати хора, които обичат, знаят, показват на децата си баирите на Перперикон и изоставени черкви, сподели още Румен Драганов.

Като цяло българите правят късни резервации и късно взимат решения накъде да пътуват за разлика от чуждестранните туристи, които година по-рано резервират с 30%-но намаление, отчитат още от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов обобщи:

Наблюдавам от много дълги години, че българинът не умее да си прави сметката по начина, по който я прави германецът, англичанинът и всеки друг.