България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на международния форум „Подкрепа за Сирия и региона”., съобщава правителствената пресслужба.Донорската конференция, организирана в Лондон от Великобритания, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН, събра световните лидери за мобилизиране на допълнителни усилия за подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия и съседните й страни.

„Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз“, съобщи премиерът.

Той посочи, че българското правителство е взело решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия. „През тази година страната ни ще направи принос от 100 000 евро към Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за отговор на кризата в Сирия, както и вноски към други инструменти и програми, подпомагащи бежанците и вътрешно разселените лица в Сирия“, допълни министър-председателят.

Борисов изрази солидарността на България със страните, поели основното бреме за осигуряване на подслон, храна и медицинска грижа на бързо нарастващите бежански общности, но отбеляза, че мащабът на кризата изисква всеобхватен отговор.

По думите му, поддържането на устойчиви икономически и социални системи в съседните на Сирия страни, които да осигуряват достъп до образование, работа и адекватни условия за живот на бежанците и техните семейства, ще създаде по-добра възможност за задържането им в близост до родината и завръщането им в Сирия, след като политическата ситуация там се промени.

„Сериозните социално-икономически и политически последствия от кризата в Сирия и около нея ни дават основание да преосмислим как подпомагаме държавите от региона. Хуманитарната помощ запазва важното си значение, но дългосрочните нужди на бежанците и вътрешно разселените лица следва да бъдат посрещнати чрез създаване на адекватни икономически възможности, трудова заетост и справедлив достъп на сирийските деца до качествено образование. В този контекст България има готовност да участва в нови инициативи за подпомагане на страните от региона, с оглед осигуряване на поминък и подобряване на условията на живот на сирийските бежанци в Ливан и Йордания”, посочи премиерът Бойко Борисов.