България ще бъде на 50-о място в класирането по медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро с едно сребърно и две бронзови отличия, сочат предварителните прогнози, изготвени представителя на американската компания за анализиране на спортни постижения "Грейсноут" - Саймън Глийв. Според него, на първо място в класирането ще бъде олимпийският отбор на САЩ със 102 медала при 42 златни, докато Китай и Русия ще бъдат втори и трети. Според програмата за изследване на спортни резултати и моментната форма на състезателите, единственото сребро за България ще бъде спечлено от ансамбъла по художествена гимнастика. Предварителните прогнози сочат, че българките Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова ще изостанат в класирането само от руския ансамбъл. "Грейсноут" очаква другите два медала, в случая бронзови, да бъдат спечелени от Антоанета Бонева в дисциплината 10 метра пистолет и от Станимира Петрова в категория до 51 килограма на турнира по бокс за жени. "С оглед на класирането по медали, картината на олимпийските игри няма да се различава коренно от прогнозираното. В момента обаче е малко по-сложно, защото не знаем руснаците с колко спортисти ще бъдат на олимпийските игри в Рио де Жанейро", каза Глийв, който през 2012-а година, с по-стара система, прогнозира с разлика от четири отличия резултатите на 16 от отборите в топ 20. Единственият друг олимпийски тим, който би трябвало да завърши с три медала, е този на Армения. Изследването сочи, че арменците ще имат злато в категория до 98 килограма на борбата в класически стил, където се състезава двукратният световен и трикратен европейски шампион Артур Алексанян. За да стигне до златото обаче, бронзовият медалист от Лондон 2012 трябва да победи българина Елис Гури. Или пък да се възползва от грешна стъпка на родния национал другаде. Ако прогнозата за България се оправдае, то родната делегация ще се прибере без медал от турнира по борба. Гури е в категорията на Алексанян, но България има още седем квоти, а и до олимпиадата ще бъде проведен още един квалификационен турнир. Именно поради тази причина Глийв уточнява, че ще коригира прогнозите си през месец, но дори и той не очаква особени промени. Според Глийв и "Грейсноут", Майкъл Фелпс ще спечели още пет златни медала и един бронзов, с което неговият личен рекорд на летни олимпийски игри ще нарасне до 28 отличия при 23 златни. Някои от любопитните прогнози на Глийв:
- американската гимнастичката Симон Байлс ще спечели 4 златни и 1 сребърен медал.
- австралийката Емили Сийбом ще спечели 3 златни и 1 сребърен медал в плуването.
- китаецът Лун Ма ще спечели 2 златни медала по тенис на маса.
- американката Кейти Ледецки ще спечели 4 златни медала в плуването.
- бразилският олимпийски тим ще се възползва от домакинството си и ще постави национален рекорд с 25 медала при девет златни.
- аржентинският олимпийски тим ще спечели само два медала и ще запише най-лошото си участие от 1992 година насам, когато се прибра от Барселона с едно отличие.
- броят спечелени медали от испанския олимпийски тим ще продължи да спада в четвърта поредна олимпиада.
Класиране по брой медали:
нация зл ср бр общо
1. САЩ 42 29 31 102
2. Китай 31 26 21 78
3. Русия 22 22 22 66
4. Великобритания 17 14 18 49
5. Германия 15 16 16 47
6. Франция 10 13 19 42
7. Австралия 18 13 10 41
8. Япония 12 15 12 39
9. Холандия 5 10 13 28
10. Република Корея 12 5 10 27
- - -
50. България 0 1 2 3

* Класирането на Глийв е направено по брой медали, докато определящи за МОК са златните отличия. Но и така американците са първи пред Китай и Русия.
Коментирай