Български шофьори на тирове блокираха магистралата към ГКПП "Кулата". Сънародниците ни са недоволни, че леките коли се пропускат, а техните камиони – не.
Дойде гръцката полиция и се опита да ги принуди да свалят блокадата, съобщава bTV.

Съветът към българите, които се прибират с леки автомобили от Гърция, е да изберат друг ден за това, тъй като блокадата може да се повтори.

Трафикът по границата на Гърция с България е парализиран от блокадата на пътищата, която организираха  гръцките фермери, съобщава Ройтерс. Очевидци съобщават, че опашката от камиони при границата достига 12 километра, а някои шофьори чакат от около 2 дни. Шофьорите се оплакват, че стоката им се разваля, че нямат храна и им свършва горивото.

Фермерите обаче са готови да продължат протестните действия, докато правителството не отстъпи. Според тях ако планираните мерки бъдат приети, това би било „последният пирон в ковчега на земеделците“. Отново са блокирали цялата пътна мрежа, като отварят на места само за преминаване на демонстранти.

Съобщават, че от утре ще засилят блокадите с вероятност за безсрочно затваряне на граници и пътища. Днес земеделците блокираха с трактори достъпа до летища и пристанища. Затворени са държавните учреждения, училища, дори бензиностанции и аптеките.

Под обсада от протестиращи гърци са сградите на кметствата и общините. Масовото участие на гърците в днешните протести ясно показва, че правителството не може да получи в парламента подкрепа на програмите за реформи.

Неизпълнението на споразумението с кредиторите, коментират експерти, ще доведе не само до политическа криза, но и до икономическа катастрофа.