Известен е още като резене, див копър или финокио. Фенелът е страхотен за здравето, защото съдържа етеричното масло енетол, което намалява напрежението в стомаха и се грижи за доброто храносмилане.

Вече много българи научиха що е то фенел, но все още има такива, които го заобикалят на щанда, понеже не знаят нито как да го готвят, нито как да го избират. Не пренебрегвайте този зеленчук – може да разнообрази приятно менюто ви. Може да замените с него праза и пресния лук в почти всяка рецепта.

Някои от луковиците на фенела са по-дебели, други са по-тънки и издължени. Тънките луковици фенел са по-подходящи за готвене, а дундурестите – за консумация в суров вид.

За да го приготвите за готвене, отрежете главата, но запазете и стръковете. Трябва да махнете твърдата част на корена, която се намира в края на главата, и да обелите фенела с помощта на белачка за картофи. Разделете главата на две и махнете твърдата част в сърцевината с помощта на къс нож. Фенелът е готов за нарязване по предпочитания от вас начин.

Този зеленчук придава елегантност и свежест на всяко ястие. Може да се консумира суров в салата, нарязан на ивички заедно с разядки, печен, варен, задушен, като пюре, заедно с риба, морски дарове и месо.

Бяла риба с фенел

необходими продукти:

1 кг бяла риба, може и замразена

1 глава почистен фенел

1 с.л. семена от фенел

1 глава лук на тънки шайби

4-5 скилидки чесън

2-3 с.л. узо или мастика

1 к.ч. бяло вино

1 лимон

зехтин

сол и черен пипер

начин на приготвяне:

1 Загрейте зехтина и запържете семената от фенел. Добавете нарязания фенел, лука и чесъна и гответе 10 мин.

2 Добавете мастиката или узото и оставете на котлона, докато алкохолът се изпари. Направете същото с виното.

3 Осолете рибата и я подправете с черен пипер. Овъргаляйте я в сместа от фенел и върху нея разпределете лимоновите резени.

4 Печете 30 мин и поднесете върху канапе от печени зеленчуци.

Бърз тарт с фенел, домати и бекон

необходими продукти:

1/3 пакет бутер тесто

? нарязана глава фенел

20 чери доматчета

150 г бекон

2-3 нарязани скилидки чесън

2 стръкчета розмарин

зехтин

начин на приготвяне:

1 Разпределете бутер тестото върху намазана с масло тавичка, като оставите тесто встрани за борд.

2 Запържете в тиган скилидките чесън, добавете парчетата фенел и гответе, докато омекнат.

3 Сложете и лентите с бекон, за да пуснат мазнина и да покафенеят в краищата.

4 Запечете на тигана и чери доматчетата – може да ги разполовите, а може и да ги запечете цели. Ако пуснат вода, я отстранете.

5 Разпределете плънката върху бутер тестото, сложете отгоре клончетата розмарин и печете в предварително загрята фурна 20-25 мин.

За още вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.

От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.

В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.

От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!