Бившият фотомодел Мелания Тръмп скоро може да стане първа дама на САЩ - ако съпругът ѝ Доналд Тръмп спечели изборите. Родното й градче в Словения се гордее изключително много с невероятния й възход, пише Дойче веле.

Мелания Тръмп, съпругата на американския милиардер Доналд Тръмп, е родена в словенското градче Севница - на един час път от столицата Любляна. Нейният невероятен възход предизвика същинско земетресение сред някогашните й съграждани. Телевизионни екипи се надпреварват да снимат панелния блок от 60-те години на миналия век, в който е израснала Мелания Кнаус (както е бащиното й име) и по-голямата ѝ сестра Инес.

Кметът на града Сречко Оцвирк не крие радостта си. "Градът ни се намира малко встрани от основните пътни артерии. Но напоследък градчето ни посреща все повече гости. Мелания е пример за много млади момичета - показва им какво може да постигне човек", казва той с гордост.

Междувременно съпругата на кандидата за президентската номинация на републиканците е изтеглила и родителите си в САЩ, но те редовно се връщат да карат отпуските си в родината, разказва още градоначалникът. Тук, на брега на река Сава, всички знаят коя е Мелания Тръмп. "Разбира се, че се гордеем с нея. Мисля, че това е от полза за Севница и Словения", казва една общинска служителка, а шофьорът на камион Борис Стамулак добавя: "За страната ни ще бъде огромно предимство, ако тя стане първа дама на САЩ".

Бащата на Мелания - бивш комунист?

В момента Мелания Тръмп е топ-тема в родината си, което обяснява и интереса към нея. Бившият депутат Игор Омерза и журналистът Боян Позар са написали биографична книга за нея. Според техните проучвания слуховете, които се носят за бащата на Мелания, са истина: той действително е бил член на Комунистическата партия. Това е неприятна тема за републиканците. Само че дъщерята няма никаква вина.

"Виктор Кнавс не беше деен комунист. Той влезе в партията, защото членството беше свързано с облаги", разказва Омерза и добавя: "Мелания и сестра ѝ отраснаха в сигурна среда. Родителите се грижеха много добре за двете момичета."

С население от едва 2 милиона души, Словения е една от най-малките европейски страни. Затова пък всички, които познават Мелания Кнаус, използват момента, за да се изтъкват. Като 47-годишния пиар специалист Петер Бутолн, който се представя за "първото гадже на Мелания". Бил се запознал с нея в Любляна и често я возел с мотора си. "Тя беше едно съвсем нормално и много тихо момиче", казва Бутолн и показва пощенска картичка, подписана с "Мелания". Получил я от нея, когато била на 16 и прекарвала лятната ваканция с родителите си на Адриатическо море. Днес, когато гледа нейни снимки в интернет, словенецът въздиша: "Пътищата ни се разделиха, когато влязох в казармата." Днес Бутолн е женен и има деца.

Стане Йерко е един от пионерите на рекламната фотография в бивша Югославия и добре помни Мелания. "Тя имаше дълги крака и красива дълга коса", казва 79-годишният мъж. Йерко твърди, че Мелания е негово откритие - забелязал я на конкурс за манекенки в Любляна. Тогава тя била на 17 години. След първата й фотосесия през 1987 година тя се концентрирала основно върху училището и нямала много време за други неща. Но благодарение на неговите снимки била забелязана от модните агенции и по-късно направила пробив в Милано и Париж, разказва словенският фотограф.

Мелания обаче не станала топмодел. "Най-вече, защото беше по-свита и не ходеше много на партита", твърди Йерко. "Тя се грижеше за здравето си и внимаваше за тялото си. Запази работната си дисциплина и когато през 1990-те години замина за Америка", разказва той. Нейна приятелка, също фотомодел, я поканила на едно модно ревю, където срещнала Доналд Тръмп. "Мисля, че ако стане първа дама на САЩ, ще бъде истинска модна икона - както Джаки Кенеди или Мишел Обама", казва фотографът, който се гордее с това, че е открил Мелания.

Не само майка и съпруга


Днес Мелания Тръмп живее в лукс и комфорт - основно благодарение на съпруга си. Двамата живеят в жилището си на върха на Тръмп Тауър заедно с общия им син Барон. И макар че Мелания, която скоро ще навърши 46 години, посвещава почти цялото си време на детето, тя намира време и за собствената си козметична линия.

Мелания рядко се връща в Словения. Но пък често се случва обратното - известни словенци да пътуват до САЩ. "Когато през 2006 г. представях страната си на конкурса "Мис Вселена", се запознах с Мелания и Доналд Тръмп в Лос Анджелис", си спомня словенката Наташа Пиноза. "Виж, тук има човек от твоята родина, от Севница", казал ѝ тогава Доналд Тръмп, а Мелания я заговорила на родния ѝ език. За Пиноза това ще си остане незабравим миг. Ако Мелания стане първа дама на САЩ, нейните сънародници ще са изключително горди. И най-вече съгражданите ѝ от Севница.