Момченцето на 2 месеца от Рила, което почина на път за болницата в Благоевград, е имало вроден порок на сърцето. Това каза пред struma.bg. кметът на Рила Георги Кабзималски. „Може би причината за смъртта е вроденото му заболяване”, посочи той. „Семейстовото е шокирано. Родителите са млади и трудолюбиви хора”, допълни кметът.

Според първоначалната информация бебето се е задушило вследствие на задавяне.

Донесеното в болница тази сутрин бебе в град Рила е родено със сърдечен порок и въпреки оказаните му реанимационни действия, не е било спасено, предаде БГНЕС.

По-рано днес двумесечното бебе, увито в пелени, беше прието в 7.25 часа мъртво в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. То беше донесено от мъж, който казал, че го намерил на улицата по очи.

Впоследствие се оказа, че мъжът, оставил бебето в Спешна помощ-Рила, му е баща, който е около 35-годишен. Към 8 часа той, майката на починалото бебе, дядото и бабата, пристигнаха пред Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград.
Според тях, бебето се е родило със сърдечен проблем, днес имали записан час за преглед при лекар-специалист.

Бащата тази сутрин видял, че бебето не диша, опитал сърдечен масаж, но според него то било вече посиняло. Занесъл го във Филиала на спешната помощ в Рила. В паниката си казал, че го е намерил на улицата. Приелият бебето фелдшер Мирослав Корчев каза, че той буквално влязъл в спешната помощ и оставил бебето на масата. Корчев по пътя към МБАЛ-Благоевград опитал реанимационни действия, включително подаване на кислород, но бебето било вече мъртво.

Веднага след родителите, към 8.15 в спешното пристига полицейска патрулка от град Рила. Униформените са взели показания на родителите, след което те са поети от следствен екип.

Родителите на починалото бебе не са от малцинствата, бабата е медицинска сестра в благоевградска специализира болница.

Към 9.30 часа тази сутрин тялото на починалото момченце е транспортирано за аутопсия в Кюстендил, за установяване причините за смъртта му.